open-navfaktor-logo
search
Prepucavanja
Albanci slave plasman na EURO 2024, Srbi se žale da ih Ramadani provocira
Fudbaleri Albanije drugi put u historiji plasirali su se na Evropsko prvenstvo.
18.11.2023. u 14:00
get url
text

Remijem na gostovanju kod Moldavije čekirali su kartu za Njemačku.

Gol za Albance postigao je Sokola Cikalleshija u 25. minutu, a izjednačujući gol za domaće postigao je Vladyslav Baboglo u 87. minuti.

Bod im je bio dovoljan da sa prve pozicije u grupi spakuju kofere za EURO 2024.

Albanci su znali proslaviti trijumf, a to je zasmetalo javnosti u Srbiji. Kako piše tamošnji mediji Ilber Ramadani, fudbaler ove reprezentacije, isprovocirao je javnost Srbije jer se prilikom davanja izjava pojavio u dukserici sa likom Adema Jašarija.

- Ilber Ramadani, fudbaler Albanije je poslije meča prilikom davanja izjava nosio duksericu sa likom Adema Jašarija, teroriste Oslobodilačke vojske Kosova kojeg su tokom devedesetih likvidirale srpske snage sigurnosti.

Iako je fudbaler rođen 1996. u Njemačkoj, o dešavanjima na Kosovu slušao samo iz priča, nije imao problem da u prvi plan istakne teroristu kojem kosovski Albanci podižu spomenike - piše NovaS.

Kosovski mediji, s druge strane, pišu da je Ramadani oblačenjem ove dukserice odao počast nacionalnom heroju Ademu Jašariju, simbolu Albanaca, koji je stradao 1998. godine, a radi se o jednom od osnivača kosovske armije.

- Na fotografiji na majici imam ratnika koji se borio. Uspjeli smo i obradovali sve Albance. Bili smo nervozni prije utakmice. Nakon utakmica nikada se nisam ovako osjećao. Veliki uspjeh - rekao je Ramadani.

Nešto slično se dogodilo na Svjetskom prvenstvu u Kataru, kada je pobjedu nad Srbijom Granit Xhaka proslavio u majici s brojem 26 i prezimenom Jašari. Xhaka se tada pravdao da je dres bio poveznica sa mladim igračem u reprezentaciji Ardenom Jašarijem.

Adem Jashari rođen je 28. novembra 1955. u mjestu Prekaz, a poginuo u rodnoj kući 6. marta 1998. u okršaju sa srpskom vojskom i policijom. Odlukom Glavnog štaba OVK Adem Jašari je proglašen legendarnim komandantom, a u središtu Tirane, glavnog grada Albanije, postavljena je njegova bista.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.