open-navfaktor-logo
search
Belgijski golman
Zvijezda Reala otkrila pravu istinu: Povreda nije razlog, na EURO ne idem zbog selektora koji mi je prijetio
Belgijski golman Thibaut Courtois nedavno objavio je da neće nastupiti na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Iskusni golman kao razlog je naveo neoptimalno fizičko stanje, budući da je sredinom augusta pretrpio puknuće prednjeg križnog ligamenta lijevog koljena, te se još nije vratio u akciju.
20.12.2023. u 13:54
get url
text

Međutim, Courtois je u najnovijem intervjuu za belgijski medij Sporza otkrio pravu istinu. Glavni razlog nije povreda, već loši odnosi s selektorom, na kojeg se naljutio tokom susreta kvalifikacija za EURO protiv Austrije u junu.

Courtois je s kapitenskom trakom oko ruke želio obilježiti stoti nastup za Belgiju, ali Domenico Tedesco dao je traku Kevinu De Bruyneu. Veznjak Manchester Cityja povrijedio se uoči susreta, a čast ni tada nije pripala Courtoisu.

- De Bruyne je nekoliko sati prije utakmice obznanio ekipi da je povrijeđen, zatim je Romelu Lukaku dobio kapitensku traku. To je bio tek drugi put da mi se selektor uopće obratio na pripremama za susret, nešto je u meni u tom trenutku puklo.

Nisam više mogao podnijeti takav odnos, nakon utakmice s Austrijom sjeo sam s Tedescom i direktorom reprezentacije Frankyjem Vercauterenom da bismo otvoreno razgovarali. Imao sam osjećaj da me Savez ne cijeni - započeo je Courtois.

Prema iskazu golmana Real Madrida, sastanak nije prošao u dobrom tonu.

VEZANI TEKST - Courtois propušta EURO 2024

- Selektor je na mene vršio pritisak, rekao mi je da ne smijem otići iz reprezentacije jer će u suprotnom otkriti naše privatne razgovore sa sastanka. Kazao sam mu da je to neetično, da se radi o čistom kršenju povjerenja između igrača i selektora. Sutradan je sve osvanulo u medijima, a ja znam da im je on dao sve informacije.

Izvinjavam se navijačima što sam napustio reprezentaciju, ali nisam mogao podnijeti nepravdu - rekao je Courtois, s dodatkom da mu se Tedesco javio sutradan, ali golman ga je odlučio ignorirati.

Završno je poručio da postoji mogućnost povratka u nacionalni dres, ali da će se to teško obistiniti dok Tedesco vodi glavnu riječ.

- Ja sam uvijek za razgovor, ali ne mogu pričati s nekim u koga nemam povjerenja.

Kako trenutno stvari stoje, za poziciju jedinice u reprezentaciji Belgije borit će se Koen Casteels (Wolfsburg), Thomas Kaminski (Luton), Matz Sels (Strasbourg) i Arnaud Bodart (Standard Liege).

Belgija će na EP igrati u grupi E s Rumunijom, Slovačkom i pobjednikom baraža Lige B, odnosno Bosnom i Hercegovinom, Izraelom, Ukrajinom ili Islandom.

Belgijanci su na dva posljendnja prvenstva Evrope osvojili peto mjesto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.