open-navfaktor-logo
search
Istraživanje
Žene koje imaju troje ili četvero djece najsporije stare
Rađanje manje od troje, ili više od četvero djece, ubrzava procese starenja nakon menopauze, čak i uprkos drugim faktorima poput dobi ili stila života.
04.12.2020. u 16:20
get url
text
Trudnica
Trudnica

To je pokazalo istraživanje objavljeno prošlog mjeseca u časopisu Scientific Reports u kojem stoji da žene koje nemaju djecu i žene koje su imale sedmero djece u prosjeku stare brže od žena koje imaju jedno dijete ili njih petero.

Naučnici sa Univerziteta Penn State i Northwestern univerziteta kažu da su očekivali ovakve rezultate jer je poznato da trudnoća i porođaj imaju pozitivne učinke na tijelo, ali nakon određenog trenutka takva iskustva mogu iscrpiti tijelo.

Za istraživanje su pregledani podaci između 1999. i 2010. od 4.418 sudionika.

Waylon Hastings, jedan od autora studije, rekao je za Insider kako je moguće da žene s osnovnim zdravstvenim stanjima, poput nasljednih bolesti, imaju manje šanse da će imati djecu, a vjerovatnije će doživjeti ubrzano starenje.

Također je moguće da žene s manje djece ili bez njih imaju manje socijalnih kontakata i da su pod većim stresom od žena koje imaju troje ili četvero djece, rekao je Hastings.

Dodaje kako nije isključeno da su trudnoća i porođaj korisni za neke sisteme, a štetni za druge.

- Želio bih da mame shvate da su obrasci koje pokazujemo prosjeci za hiljade žena, a nisu nužno reprezentativni za sve žene i vjerovatno će se mijenjati kroz vrijeme i prostor - rekao je Hastings i dodao da su rezultati samo široka slika, ali ne ukazuje na to kako će trudnoća i porođaji dugoročno utjecati na tijelo bilo koje žene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.