open-navfaktor-logo
search
Zoom sastanak
Zelenski od Amerikanaca traži pomoć, šta je rekao senatorima, a ima poruku i za Ukrajince
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastao se s američkim Senatom preko Zooma. Od Amerikanaca traži pomoć u vidu novih sankcija Rusiji i zabranu letova nad Ukrajinom.
05.03.2022. u 20:57
get url
text

VEZANI TEKST - Putin: Zapadne sankcije Rusiji slične su objavi rata, zemlje koje zabrane letove iznad Ukrajine...

Pod novim sankcijama misli na one koje se tiče energetike, a traži i još vojne pomoći od SAD-a kojem je zahvalio na dosadašnjoj pomoći. 

Jedan senator je rekao, prenosi CNN, da Zelenski traži zabranu Vise i Mastercarda u Rusiji, kao i zabranu uvoza ruske nafte. Sastanak je trajao oko sat vremena. 

Njegova poruka dolazi usred razgovora između SAD-a i evropskih saveznika o mogućnosti da se Ukrajini daju borbeni avioni iz istočnoevropskih zemalja, reklo je za CNN pet izvora upoznatih s današnjom diskusijom.
 
 Zvaničnici kažu da postoji podjela među zemljama oko toga da li bi pojedinačne nacije trebale da osiguraju Ukrajini avione, s obzirom na rizike koji su povezani. SAD-e i NATO se protive stvaranju zone zabrane letova u Ukrajini – takav potez, upozoravaju oni može dovesti do "punopravnog rata u Evropi". 

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u subotu da će se smatrati da zemlje koje uvedu takvu zonu zabranjenih letova učestvuju u sukobu.

Zelenski se večeras putem društvenih mreža ponovo obratio Ukrajincima koje je pozvao na otpor agresoru. 

- Svaki metar naše ukrajinske zemlje, zagrijan protestom i poniženjem okupatora, korak je ka pobjedi za cijelu Ukrajinu. Ovo je prilika za cijeli život. Ukrajinci, u svim našim gradovima, gdje je neprijatelj ušao, osjetite to, nastavite dalje! - poručio je on. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.