open-navfaktor-logo
search
Minhenska konferencija
Zelenski obećao iznenaditi Rusiju novim sistemima bespilotnih letjelica i elektronskim ratovanjem
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je da će ove godine iznenaditi Rusiju novim sistemima bespilotnih letjelica i elektronskim ratovanjem.
17.02.2024. u 11:42
get url
text

Zelenski je na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji pozvao i na slanje više sistema protivvazdušne odbrane, rekavši da "kada Ukrajina deblokira nebo", to ne samo da će gurnuti Rusiju nazad, već će joj to omogućiti i da vrati "milione Ukrajinaca".

Također je tražio da zemlje pošalju Ukrajini oružje većeg dometa.

Ukrajinski predsjednik je rekao u subotu da je odluka o povlačenju vojnih jedinica iz istočnog grada Avdijivka donesena kako bi se izbjegli ljudski gubici, ali i zbog nedostatka municije.

VEZANI TEKST - Pala je Avdijivka, Ukrajinci se povukli

- To je bila profesionalna odluka koja će spasiti mnoge ukrajinske živote. Za nas je važno da spasimo živote naših vojnika - naglasio je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik je također pozvao kandidata za američkog predsjednika Donalda Trumpa da posjeti Ukrajinu, dodajući da ukoliko želi, može ga čak i odvesti na prvu liniju fronta.

Upitan o njegovim očekivanjima u vezi s ulaskom Ukrajine u NATO, Zelenski je rekao da bi to bilo pošteno, ali je dodao da bi niz bilateralnih sigurnosnih garancija sa zemljama poput Velike Britanije, Njemačke i Francuske također pomogao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.