open-navfaktor-logo
search
Smanjen interes
Zbog loše prodaje karata: Letovi iz Tuzle na pet evropskih destinacija bit će reducirani, a za Istanbul suspendirani
Zbog loše prodaje karata izvijesno je da će aviokompanija Lumiwings suspendirati svoje letove za Istanbul, koji su trebali startati 5. marta, čemu u prilog govori i činjenica da se na web stranici ove aviokompanije trenutno ne mogu kupiti karte za letove ka najvećem turskom gradu. Pored toga, izvijesno je da će linije iz Tuzle za pet evropskih destinacija biti reducirane sa dva na jednan let sedmično.
23.02.2024. u 14:10
get url
text

Podsjećamo, grčka aviokompanija Lumiwings od 18. decembra prošle godine, dva puta sedmično leti iz Tuzle leti za švedske gradove Stockholm i Halmstad, nizozemski Maastricht, njemački Saarbrucken i danski Esbjerg. Također, WizzAir iz Tuzle još uvijek leti za Dortmund i Memmingen u Njemačkoj i Basel u Švicarskoj.

- Činjenica je da popunjenost na pet uspostavljenih linija Lumiwingsa nije na očekivanom nivou. Mnogi su govorili da je loš potez što nismo zadržali linije koje smo imali ranije, ali jedina linija koju smo imali i prije je Stockholm, a ona ima najslabiju popunjenost. Enigma nam je i Istanbul za koji zahtjeve putnika imamo godinama, a tokom 20-ak dana za 15 letova prodato je nešto više od 120 karata. Linije nisu svrha same sebi i bez odziva putnika one ne mogu dugoročno opstati - kaže za Faktor Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT).

Zbog svega navedenog, ukoliko se prodaja karata ne poboljša, Halilčević kaže da je realno da Lumiwings uvede jedan umjesto dva polaska sedmično, kada je u pitanju pet evropskih odredišta.

- U slučaju Istanbula, Lumiwings će vjerovatno morati da suspendira letove planirane do 31. marta, jer će, u protivnom, imati velike finansijske gubitke - navodi Halilčević.

Ugovor MAT-a i Lumiwingsa potpisan je nakon što je Vlada Tuzlanskog kantona osigurala 2,5 miliona KM kao podršku ovom projektu u vidu subvencije, koja je koncipirana tako da će novcem iz budžeta TK biti pokriveni eventualni gubici aviopkompanije.

Turistička zajednica Tuzlanskog kantona početkom februara objavila je javni poziv za aviokompanije koje žele razvijati postojeće ili uvesti nove linije sa Međunarodnog aerodroma Tuzla, a Halilčević kaže da je Lumiwings jedina aviokompanija koja se prijavila.

- Na osnovi iskazanog interesa sada će uslijediti javni poziv sa utvrđenim kriterijima za subvencioniranje aviokompanija. Mislim da je sve što se dešava posljedica nedostatka aviona na tržištu, odnosno veće potražnje od ponude, a aviokomanije zbog toga idu tamo gdje mogu ostvariti najveći profit - pojašnjava Halilčević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.