open-navfaktor-logo
search
Tržišna utakmica
Zašto je u FBiH uvezeno 100.000 tona manje naftnih derivata nego lani, otkud povećana nabavka iz RS-a?
Drastičan pad uvoza naftnih derivata u Federaciju Bosne i Hercegovine, za 18,5 posto, odnosno za 100.000 tona nije iznenađujući, smatraju prometnici gorivom i ekonomski stručnjaci u ovom entitetu.
08.08.2023. u 14:07
get url
text

VEZANI TEKST - Drastično pao uvoz naftnih derivata u FBiH, povećana nabavka iz RS-a

Sejad Džino, direktor preduzeća Džino d.o.o. Maglaj, članice Skupštine Udruženja  prometnika naftnih derivata Privredne komore FBiH smatra da je stanje u BiH refleksija svjetskih kretanja.

- Na svjetskom nivou proizvode se manje količine nafte. Evo, prije nekoliko dana jedan od najvećih svjetskih proizvođača Saudijska Arabija je objavila da će produžiti smanjenje proizvodnje nafte za milion barela dnevno kako bi podigla cijene. Jednostavno, manje je robe na tržištu. Samim tim, cijena proizvoda postaje veća - kaže Džino za Faktor.

I dok se u značajnoj mjeri smanjio uvoz u FBiH, povećala se, i to za skoro 50.000 tona nabavka nafte iz bh. entiteta Republika Srpska.

- Firme iz RS-a su konkurentne jer mogu ponuditi gorivo po nižim cijenama - ističe Džino.

Federalni zastupnik, ekonomski stručnjak Admir Čavalić (Stranka za BiH) naglašava kako se upravo nabavkom goriva iz RS-a u dobroj mjeri popunjava ta rupa nastala dešavanjima na globalnom tržištu.

VEZANI TEKST - Pale cijene nafte na svjetskom tržištu, gorivo skuplje u Federaciji BiH

- To je gorivo koje dolazi s istočnih tržišta. S tom količinom situacija u FBiH je jasnija. Ovih, tako da kažem nedostajućih 50.000 tona u usporedbi 2022. - 2023. treba tražiti u činjenici da je došlo do smanjenja potrošnje u privrednom sektoru. Ipak, recesija čini svoje. Čim je inflacija visoka i konstantna, dolazi do pada potrošnje, tako i goriva. 

Trebale bi se uraditi analize, ali i ovako se može s pravom pretpostaviti da je pad životnog standarda u BiH uvjetovao i manju potrošnju goriva. Istina, ljudi teško mijenjaju navike, no i to se dešava kada finansijske prilike nalažu - objašnjava za Čavalić za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.