open-navfaktor-logo
search
Sjednica 31. jula
Zašto Bećirović uporno blokira imenovanje novih generala OSBiH, mogu li zbog toga Bošnjaci ostati bez jednog generala?
U ponedjeljak 31. jula na dnevnom redu sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nakon skoro četiri mjeseca odugovlačenja, naći će se Plan strukture generalskog kora, koji je u saglasnosti sa svojim zamjenicima Aleksandrom Goganovićem i Slavenom Galićem dostavio ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez.
29.07.2023. u 20:46
get url
text

Sa ovim planom saglasni su još od aprila, kada ga je Helez i dostavio, predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Željka Cvijanović.

Kako je već Faktor pisao, zamjerke ima jedino Denis Bećirović koji je tražio dodatne konsultacije na konsultacije, a u nekoliko navrata upravo zbog neimenovanja novih generala Oružanih snaga BiH intervenirali su i NATO Štab u Sarajevu i EUFOR. Upozorili su Predsjedništvo BiH da se krši Zakon o odbrani BiH jer je postojećem generalskom koru mandat istekao prije 16 mjeseci. 

Tada predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović na pitanje zašto se kasni sa usvajanjem Plana strukture generalskog kora, objasnila je da, iako je Ministarstvo odbrane dostavilo Predsjedništvu potpuno usaglašen prijedlog, Bećirović je na sjednici tražio odgađanje izjašnjavanja zbog dodatnih konsultacija, što je ona prihvatila, ali se ubrzo ispostavilo da je riječ o običnoj manipulaciji.

Pojasnila je da je upravo Bećirovićev kabinet u dva navrata proglasio konsultacije neuspješnim zbog nedolaska ministra odbrane Zukana Heleza koji je oba puta pismeno putem obavijestio članove Predsjedništva da je riječ o usaglašenom i jedinstvenom prijedlogu Ministarstva odbrane

Kako Faktor saznaje od izvora u Predsjedništvu BiH, prema Planu strukture generalskog kora usaglašenog u MOBiH, a koji je dostavljen Predsjedništvu pozicija načelnika Zajedničkog štaba OSBiH pripada Srbima, zamjenika načelnika Štaba za operacije Bošnjacima, a zamjenika načelnika Štaba za resurse Hrvatima. 

Pozicija komandanta Operativne komande OSBiH pripada Hrvatima, zamjenika komandanta za operacije Srbima, a zamjenika komandanta za resurse Bošnjacima. 

Pozicija komandant Komande za podršku OSBiH pripada Bošnjacima, zamjenika komandanta za operacije Hrvatima, a zamjenika komandanta za resurse Srbima. 

Komandant 4. pješadijske brigade treba biti Hrvat, 5. pješadijske brigade Bošnjak i 6. pješadijska Srbin. Generalni inspektor MOBiH pozicija je na koju dolazi Bošnjak. 

Ovo je prvi puta od formiranja Oružanih snaga BiH 2006. godine da se neko od članova Predsjedništva BiH, kao što je to u slučaju Bećirovića, direktno miješa u strukturu generalskog kora, kao i da interveniraju NATO i EUFOR koji traže da se hitno riješi ovo pitanje kako bi BiH mogla ispunjavati uvjete koje je pred našu državu postavio NATO. 

VEZANI TEKST - NATO i EUFOR traže hitan sastanak: Bećirovićev šef kabineta Kožljak preuzeo mjesto vrhovnog komandanta OSBiH!?

Ukoliko Plan strukture generalskog kora, nakon čega treba da uslijede odmah i imenovanja novih generala OSBiH, ne bude usvojen u ponedjeljak, kako nezvanično saznaje Faktor, Željka Cvijanović zatražit će da se i pravosuđe umiješa u ovo pitanje zbog kršenja Zakona o odbrani BiH, a kandidati za generalske pozicije iz reda srpskog naroda najavili su podnošenje privatnih tužbi. 

Helez je prema informacijama Faktora ovlastio svog zamjenika Goganovića da prisustvuje sjednici Predsjedništva BiH na kojoj će odgovarati na pitanja članova kolektivnog šefa države, te dati obrazloženja o generalskim pozicijama i raspodjeli po nacionalnom ključu. 

Da neće ići baš sve glatko opet će se navodno pobrinuti Bećirović. Nezvanično saznajemo da je njegov šef kabineta Alija Kožljak u petak 28. jula boravio u Zajedničkom štabu OSBiH gdje je održao sastanak sa načelnikom generalpukovnikom Senadom Mašovićem. Da li je Kožljak samoinicijativno ili po Bećirovićevom naređenju i uz njegovu saglasnost obavljao ove konsultacije, nismo uspjeli saznati. 

VEZANI TEKST - Šta za upotrebu OSBiH znači neimenovanje generala, ko je odgovoran u lancu komandovanja

Plan je navodno, da se ponovo ide na odlaganje usvajanje strukture generalskog kora i to tako što će, prema dogovoru ovog dvojca, Bećirović na sjednici problematizirati pitanje pozicije komandanta Operativne komande koja je prema novoj strukturi pripala Hrvatima. Pojednostavljeno, tražit će da se ova pozicija prepusti Bošnjacima, ali u tom slučaju kako nezvanično saznajemo iz kabineta Željke Cvijanović ( što je i prije traženo) Srbi će onda uvjetovati da im se u zamjenu da pozicija generalnog inspektora MOBiH, koja je u odnosu na poziciju komandanta Operativne komande jača u svakom pogledu. Ali isto to mogu zatražiti i Hrvati. 

U takvoj trgovini, gdje se po svemu sudeći gledaju neki lični interesi pojedinaca iz samo njima znanih razloga, Bošnjaci koji u strukturi koju je dostavio Helez imaju pet generalskih pozicija, a Hrvati i Srbi po četiri, ostali bi bez generalnog inspektora koji je direktno u lancu komandovanja odgovoran ministru, a time i bez jedne generalske pozicije.

U toj bi varijanti ili Hrvati ili Srbi imali pet generala, a Bošnjaci četiri što u proteklih 17 godina nije nikada bio slučaj. Ostavari li se ovaj scenarij, onda se ponovo Plan strukture generalskog kora vraća u MOBiH, što će potrajati dok ponovo novi ne bude upućen u Predsjedništvo BiH. Tek nakon što Plan bude usvojen, optimalno septembar ili oktobar, onda se zakazuje nova sjednica na kojoj se imenuju novi generali, a to bi sve potrajalo narednih pet mjeseci. 

Tačno je da do sada komandant Operativne komande, pozicije na kojoj će navodno insistirati Bećirović, nikada nije bio Bošnjak, uvijek su se rotirali Srbi i Hrvati, kao što ni generalni inspektor nije bio Srbin ili Hrvat već uvijek Bošnjak, ali je to bio dio prešutnog dogovora.

VEZANI TEKST - Generali 15 mjeseci ilegalno rukovode OS: Ko u Predsjedništvu BiH opstruira imenovanja novih i ruši sistem odbrane

Tako da eventualno pravdanje Bećirovića kako je htio ovu poziciju za Bošnjake i da se borio za Bošnjake, a onima kojima spočitava da su na tragu Milorada Dodika jer ukazuju na njegove opstrukcije, bit će krajnje neuvjerljivo. 

A da se ne radi o planu u kojem bi se jačale Oružane snage BiH na NATO putu, već o interesima pojedinaca, prema nezvaničnim informacijama do kojih smo došli jeste i dolazak Kožljaka kod Mašovića, gdje je navodno i napravljen scenarij kojem nije cilj profitiranje za Bošnjake, već odugovlačenje imenovanja novih generala. 

Podatak, doduše nezvaničan, da je Mašović pisao drugi dio godišnjeg odmora za januar 2024. godine ide u prilog upravo ovom scenariju, po kojem se do Nove godine odgađa pitanje usvajanja strukture generalskog kora, a time i imenovanja novih generala, te penzionisanje nekih od postojećih. Navodno je, prema onome što su pojedini mediji do sada objavljivali, Mašoviću obećana neka od ambasadorskih pozicija početkom naredne godine, tako da bi sa mjesta načelnika Zajedničkog štaba odmah "uplovio" u diplomatske vode. 

Nakon što Predsjedništvo BiH usvoji Plan strukture generalskog kora, ministar odbrane dostavlja prijedlog za postavljenja osoba na generalske pozicije, a u skladu sa nadležnostima iz člana 15. Zakona o odbrani BiH.

Članom 12. Zakona o odbrani BiH definirana je nadležnost Predsjedništva BiH da postavlja i smjenjuje generale u Oružanim snagama. Na temelju člana V Ustava BiH i navedenog člana Zakona, Predsjedništvo BiH donosi Plan strukture generalskog kora u odbrambenom sistemu BiH, kojim se definiraju generalske pozicije, formacijski čin i nacionalna pripadnost.

 

Prema utvrđenoj proceduri, nakon što Predsjedništvo BiH izvrši postavljenja osoba na generalske pozicije, slijedi njihovo potvrđivanja u Parlamentarnoj skupštini BiH (oba doma), što je definirano članom 10. Zakona o odbrani BiH.

Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH u svojoj strukturi imaju 13 generalskih pozicija ( pet Bošnjaka, četiri Hrvata, 4 Srbina).

Radi se o pozicijama - načelnika Zajedničkog štaba OSBiH i njegova dva zamjenika, komandant Operativne komande OSBiH i njegova dva zamjenika, komandant Komande za podršku OSBiH i njegova dva zamjenika, tri komandanta pješadijskih brigada i pozicija generalnog inspektora.

Generalski činovi u OSBiH su brigadni general, general-major i general-pukovnik. Zakonom o odbrani BiH definirane su rotacije po nacionalnoj pripadnosti, tako da sad na mjesto načelnika Zajedničkog štaba OSBiH dolazi Srbin, a zamjenici će biti Bošnjak i Hrvat.

Članom 24. Zakona o odbrani BiH definirana su postavljenja na generalske pozicije.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.