open-navfaktor-logo
search
Grčka
Vođama zločinačke organizacije "Zlatna zora" po 13 godina zatvora
Grčki sud osudio je Nikosa Mihaloliakosa, čelnika ekstremno desničarske zločinačke organizacije Stranka "Zlatna zora", i njene rukovodioce na po 13 godina zatvora zbog "vođenja zločinačke organizacije".
14.10.2020. u 14:47
get url
text

Apelacioni sud u Atini je 7. oktobra donio odluku da je ekstremno desničarska stranka "Zlatna zora" djelovala kao kriminalna organizacija, čime je okončano petogodišnje suđenje i jedan od najvažnijih političkih sudskih procesa u novijoj grčkoj historiji. Isti sud je danas izrekao i zatvorske kazne za čelnike "Zlatne zore". 

Čelnik te stranke Mihaloliakos i ostali članovi rukovodstva Ilias Kasidiaris, Yiannis Lagos, Giorgos Germenis, Ilias Panagiotaros, Panagiotis Iliopoulos i Nikos Papas osuđeni su na po 13 godina zatvora. 

Artemis Matheopulos je osuđen na 10 godina zatvora zbog "upravljanja zločinačkom organizacijom", dok su ostali osuđeni na 5 do 10 godina zatvora zbog "članstva u zločinačkoj organizaciji". 

Ubici pjevača Pavlosa Fyssasa doživotni zatvor

Član stranke Yorgo Rupakias osuđen je na doživotni zatvor zbog ubistva ljevičarskog pjevača Pavlosa Fyssasa. 

VEZANI TEKST - Zlatna zora proglašena zločinačkom organizacijom: Kakva je bila uloga dobrovoljaca iz Grčke u Srebrenici

Sudski postupak protiv "Zlatne zore", nakon što je optužena da djeluje poput kriminalne organizacije, pokrenut je nakon što je pristalica te političke partije Yorgos Rupakias 2013. godine nožem usmrtio pjevača Pavlosa Fyssasa, koji je bio poznat po ljevičarskim stavovima. 

Nakon istrage, podignuta je tužba protiv Michaloliakosa, lidera "Zlatne zore", i još 68 osoba, uključujući i zastupnike ove stranke, zbog optužbi da su "upravljali oružanom kriminalnom organizacijom i bili njeni članovi". 

Sudski postupak, koji je trajao više od pet godina pred Apelacionim sudom u Atini, okončan je 7. oktobra tako što je poslije čak 454 ročišta ustanovljeno da je ekstremno desničarska stranka "Zlatna zora" djelovala kao kriminalna organizacija. Nakon što Sud objavi visinu kazni, oni koji su proglašeni krivima bit će uhapšeni i poslani u zatvor. 

"Zlatna zora" bila treća stranka po veličini

Stranka "Zlatna zora", koju je 1980. godine osnovao Nikolaos Michaloliakos, poznat po rasističkim i neonacističkim stavovima, bila je treća stranka po veličini u parlamentu tokom dužničke krize u Grčkoj, a na izborima 2012. godine prvi put je ušla u parlament kada je osvojila 18 od ukupno 300 mjesta. 

Ova ekstremno desničarska stranka na izborima 2015. godine osvojila je tri zastupnička mjesta u Evropskom parlamentu, ali na posljednjim izborima 2019. godine nije uspjela ući u parlament, jer nije prešla izborni prag od tri posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.