open-navfaktor-logo
search
Zelena energija
Vlada SBK: Nova pravila oko gradnje solarnih elektrana prijete smanjivanjem interesa investitora
Interes investitora za solarnim elektranama je ogroman, no određeni dio njih razmišlja o odustajanju od investicija zbog, kaže Amir Šečibović (SDA), ministar prostornog uređenja, graditeljstva, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova SBK, novog pravilnika Elektroprivrede.
22.06.2023. u 22:30
get url
text

- Interes za solarne elektrane je jako veliki, vidimo to po broju zahtjeva i po potezima koje je uradila Elektroprivreda BiH, koja je u proteklom razdoblju napravila izmjene pravilnika, po općinama je napravila ograničenja, koliko se može graditi i koliko se može priključiti preko već postojeće infrastrukture elektromreže. Svi novi investitori ako budu zainteresirani morat će graditi nove vodove - izjavio je Šečibović.

Dodao je kako je Elektroprivreda prepoznala veliki interes za solarne elektrane te povukla poteze kako bi sačuvala sistem.

- Veliki je broj zahtjeva za izdavanjem dozvola, koncesija. Novim pravilnikom Elektroprivrede, nekad je investitor plaćao 50 a oni 50 posto, to se izmijenilo i sada sve pada na teret investitora. To sigurno neće biti dobro za zelenu energiju koja nam je potrebna, to investiciju znatno uvećava. Razdoblje kreditiranja se produžava i to je ono što nije dobro i razumno i očekujemo da će u narednom razdoblju Elektroprivreda sagledati sve detalje i povući prave poteze kako bi obnovljivi izvori energije dobili vjetar u leđa i da možemo pratiti sve strategije i što nam je potrebno za ulazak u EU - dodatno je pojasnio Šečibović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.