open-navfaktor-logo
search
Palestina
Više od 3.000 učenika ubijeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze
Više od 3.000 učenika ubijeno je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra, saopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo obrazovanja Palestine.
20.11.2023. u 14:15
get url
text

- U izraelskim napadima poginulo je više od 5.000 djece, uključujući više od 3.000 učenika - navodi ministarstvo u saopštenju povodom Svjetskog dana djeteta.

Dodaje se da su najmanje 23 učenika ubijena i na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ministarstvo je pozvalo sve organizacije za prava djeteta "da preuzmu odgovornost za suzbijanje izraelskih kršenja prava i okončanje njihovih zločina".

- Scene ubijene djece i učenika u Pojasu Gaze krše sve međunarodne norme - navode iz ministarstva i dodaju da to "otkriva mentalitet okupacije i njeno kontinuirano ciljanje na obrazovne institucije".

Izraelska vojska je od početka ove godine uhapsila 880 palestinske djece, objavila je u ponedjeljak lokalna nevladina organizacija Udruženje palestinskih zatvorenika.

- Više od 200 djece je još u pritvoru, među kojima je i 26 koje drže u skladu s izraelskom politikom administrativnog pritvora bez optužbe ili suđenja - saopćilo je Udruženje palestinskih zatvorenika povodom Svjetskog dana djeteta.

Istaknuto je da su oko 145 palestinske djece pritvorile izraelske snage prošlog mjeseca.

Otkako je Izrael počeo bombardovati Pojas Gaze, nakon napada Hamasa 7. oktobra, ubijeno je najmanje 13.000 Palestinaca, među kojima je 9.000 žena i djece, a više od 30.000 osoba je povrijeđeno.

Hiljade zgrada, uključujući bolnice, džamije i crkve, takođe su oštećene ili uništene u nemilosrdnim izraelskim vazdušnim i kopnenim napadima na opkoljenu enklavu.

Broj poginulih u Izraelu prema zvaničnim podacima je oko 1.200.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.