open-navfaktor-logo
search
Bombardovanje
Veliki krateri nakon izraelskog zračnog napada na Gazu
Izraelsko bombardovanje Pojasa Gaze u četvrtak i rano u petak izazvalo je ozbiljnu štetu na kućama i nekoliko zdravstvenih i obrazovnih objekata i poljoprivrednih površina u Pojasu Gaze.
07.04.2023. u 15:03
get url
text

Ekipa Anadolije snimila je velike kratere koje su stvorile izraelske bombe i oštećene kuće u enklavi.

Palestinsko Ministarstvo zdravstva saopćilo je da je u izraelskim napadima tokom noći pričinjena materijalna šteta na dječijoj bolnici "Durra", istočno od grada Gaze.

Ranije je Civilna odbrana objavila da je izraelsko bombardovanje poljoprivrednog zemljišta istočno od grada Gaze dovelo do urušavanja obližnje kuće.

Stanovnik oblasti Al-Tuffah, istočno od Gaze, Muhammad Abu Maher rekao je da su bili iznenađeni salvom izraelskih napada na stambene objekte u petak rano ujutro.

Kazao je da je bombardovanje izazvalo paniku i strah među građanima, posebno kod djece i starih.

Izraelska vojska je tokom noći pokrenula niz zračnih napada na ciljeve za koje se navodi da pripadaju pokretu "Hamas" u nekoliko područja Gaze, dok su naoružane palestinske frakcije odgovorile raketnim napadima prema Izraelu.

Izraelska vojska je u četvrtak saopćila da je otkrila više raketa ispaljenih iz Gaze, ali da sve nisu uspjele preći u Izrael.

Izraelski javni emiter KAN saopćio je u petak ujutru da je više od 40 projektila ispaljeno iz Gaze, od kojih su neki presretnuti, dok su drugi pali ili na otvorena područja ili u more.

Izraelska vojska je također pokrenula niz zračnih napada tokom noći na navodne Hamasove ciljeve i u Libanu.

Eskalacija je uslijedila nakon što su izraelske snage dvije noći zaredom upale u kompleks džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu i nasilno udaljile palestinske vjernike.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.