open-navfaktor-logo
search
Italija
Uvedene nove drastične mjere: Zatvaraju sve, radit će samo trgovine koje prodaju hranu i apoteke
Italijanski premijer Giuseppe Conte obznanio je u videu kako se na 15 dana zatvaraju svi restorani, kafići i pubovi. Zatvaraju se i trgovačke djelatnosti kojima osnova nije prehrana ljudi.
11.03.2020. u 22:27
get url
text

Ono što će raditi, kako je naveo Conte, su trgovine sa prehrambenim proizvodima i apoteke.

Premijer je rekao i kako garantira nastavak normalnog prometa roba te kako će biti omogućen rad poljoprivrednicima koji hrane zemlju.

Posebno je važno da se nastavi proizvodnja potrepština za hitnu i intenzivnu njegu, pa će i te djelatnosti raditi uz pojačan oprez.

- Važno je da znamo da je nas 60 miliona dio jedne velike zajednice i da je to snaga naše zemlje, zajednica pojedinaca. Zajedno ćemo pobijediti. Ovo je borba koja predstavlja veliki test našoj naciji. Od izbora koje smo imali, nakon razgovora sa svim ministrima i u skladu sa vlastitom savješću odlučio sam da je na prvom mjestu zdravlje svih Italijana – kazao je Conte.

Naglasio je da je uvođenje crvene zone bilo prva mjera.

- Danas je jasno da postepeno moramo nastaviti dalje dok svi ne shvate u kakvom teškom trenutku živimo. Poduzimamo korak dalje. Italija će uvijek ostati jedinstvena zona – dodao je Conte.

Podsjetimo, u Italiji je do sada 10.590 osoba pozitivnih na test koronavirusa, 5.838 je hospitaliziranih, 3.724 osobe su u kućnoj izolaciji, a broj izliječenih je 1.045.

Samo u posljednja 24 sata umrlo je 196 osoba, a novooboljelih evidentirano je 2.076.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.