open-navfaktor-logo
search
Akcija "Consigliere"
Uhapšeni Hodović i Kadrić predati u nadležnost Tužilaštva BiH
Nakon kriminalističke obrade u prostorijama MUP-a Kantona Sarajevo, jutros su pripadnici sarajevske policije iz prostorija za zadržavanje ove policijske agencije sproveli u Tužilaštvo BiH Dženisa Kadrića i Alema Hodovića, koji su uhapšeni u jučerašnjoj akciji "Consigliere". 
08.02.2024. u 09:32
get url
text

VEZANI TEKST - Hrpa para, vozila, puške, vojni sistemi veze: Pogledajte šta je sve policija našla u pretresima imovine Kadrića i Hodovića

Kadrić, bivši pripadnik Federalne uprava policije, te Hodović, kontroverzni biznismen, pod istragom su zbog sumnje u oragnizovani kriminal povezan s neovlaštenim međunarodnim prometom velikih količina opojnih droga, kao i pranja novca, odnosno unošenja velikih iznosa novca stečenog krivičnim djelima u redovan platni promet u Bosni i Hercegovini, kupovinom pokretne i nepokretne imovine.

Uhapšeni su na osnovu dokaza prikupljenih iz Sky i Anom aplikacija, a dovode se u vezu sa Edinom Gačaninom, zvanim Tito, vođom supernarkokartela "Tito i Dino" iz Dubaija, a koji je nedavno, nakon sporazuma sa holandskim tužilaštvom, osuđen na sedam godina zatvora i novčanu kaznu od milion eura.

Osuđen je zbog uvoza dvije pošiljke od skoro dvije i po tone kokaina 2020. godine preko luka Rotterdam i Hamburg, kao i uvoz hemikalija za proizvodnju kristalnog meta.

Za Gačanina se u istraživačkim tekstovima holandskih i bh. novinara navodilo da je rukovodio transportom ogromnih količina kokaina u Evropu iz Perua od 2006. pa nadalje, kao i da je sarađivao sa najvjećim "zvjerkama" u narkobiznisu.

Kadrić, nekadašnji specijalac, bio mu je tjelohranitelj u Dubaiju, dok se Hodović spominjao u kontekstu osnivanja fiktivnih firmi putem kojih se prao novac od droge, odnosno ubacivan je u legalne tokove u BiH.

Tokom jučerašnjih pretresa, koje su pod nadzorom Tužilaštva BiH proveli pripadnici MUP-a KS, pronađena je i izuzeta značajna količina gotovog novca u eurima i konvertibilnim markama, više komandno-komunikacijskih uređaja, četiri puške i četiri pištolja, dva motorna vozila (Toyota Land Cruiser i Land Rover Defender), poslovna dokumentacija, te drugi predmeti od interesa za istragu.

{$galerijaFotografija}

 

IMG-0472e19b529c5419f004f675bd588c87-V.jpg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.