open-navfaktor-logo
search
Ljetovao sa porodicom
Uhapšen na granici: Banjalučanina sobarica prijavila za silovanje u Makarskoj
Istražni sudija splitskog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor 33-godišnjaku iz Banje Luke koji je uhapšen 30. juna ove godine zbog sumnje da je tog jutra silovao dvanaest godina stariju sobaricu u jednom hotelu na makarskom području.
04.07.2023. u 14:54
get url
text

U istražnom zatvoru završio je zbog opasnosti od bijega s obzirom da je državljanin BiH, a tereti ga se da je tog jutra oko 9.30 sati ušao u sobu hotela nakon što je prije toga nekoliko dana u tom hotelu proveo na ljetovanju sa suprugom i dvoje djece, i tada su se taman pakovali spremajući se odjaviti iz hotela.

Kad je došao u sobu, prema prijavi koju je policija podnijela splitskom Županijskom tužilaštvu, zatekao je tu sobaricu te je počeo s njom razgovarati oko nekog oštećenja na jednom od kreveta u sobi da bi potom, u jednom trenutku, prišao blizu nje i privukao je snažno sebi te je počeo ljubiti. Ona se opirala i tražila od njega da prestane, no on je gurnuo na krevet, svojom desnom rukom držao je za lijevo rame, a drugom je rukom skinuo hlače i natjerao je da ga oralno zadovolji. Nije pomoglo niti njeno opiranje pa je gurnuo na krevet i silovao je, piše Slobodna Dalmacija.

Prema prijavi, sobarica je uspjela pobjeći nakon što se on okrenuo da ode u WC, pa ga je odgurnula nogama.

Nakon ovoga, muškarac je otišao iz sobe te cijeli taj dan boravio sa porodicom na plaži, predvečer se uredno odjavio iz hotela, a uhapšen je tek kad je stigao na granicu s Bosnom i Hercegovinom gdje su hrvatski policajci, prilikom pregledavanja dokumenata, vidjeli da ga traže makarske kolege.

Kako se doznaje, muškarac je od trenutka hapšenja bio u šoku, na ispitivanju se psihički slomio i rasplakao govoreći kako ne može vjerovati šta mu se događa. Isto tako, navodno je kazao kako je prethodnih dana imao nekoliko puta vrlo kratku verbalnu i neverbalnu komunikaciju s radnicom hotela koja je ukazivala na to da postoji određena doza njene zainteresiranosti za njega.

Nakon što ga je prijavila za silovanje, 45-godišnjakinja je odvedena i na liječnički pregled te je, nezvanično, utvrđeno kako nema vidljivih tragova nasilja. Ukoliko predstojeća istraga pokaže osnovanost sumnje da ju je silovao uz upotrebu sile ili prijetnje, 33-godišnjaku za djelo za koje se tereti prijeti zatvorska kazna od tri pa do deset godina.

Njegovu odbranu preuzeo je agilni splitski advokat Vinko Gulišija koji nam je kazao, s obzirom na ozbiljnost djela za koje se tereti njegovog klijent, da ne može i ne želi ulaziti u detalje, no da smatra kako je način na koji se to odvilo, a koji je opisan u činjeničnom dijelu kaznene prijave, "fizički neizvediv".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.