open-navfaktor-logo
search
Na granici
Uhapšen glavni osumnjičeni za ubistvo Vanje i Pančea
 Uhapšen je Ljupče Palevski Palčo, osumnjičeni za otmicu i ubistva djevojčice Vanje Gorčevske (14) i Panča Žežovskog (74) u Sjevernoj Makedoniji.
05.12.2023. u 22:10
get url
text

VEZANI TEKST - Objavljena međunarodna potjernica za ubicom iz Skoplja: Glavni osumnjičeni za ubistvo Vanje i Pančea

Lokalni mediji javljaju da je osumnjičeni Palevski uhapšen na aerodromu u Turskoj nakon raspisane međunarodne potjernice.

Ovu informaciju potvrdio je i ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski na vanrednoj konferenciju za medije. Spasovski je naveo kako je Palču određen pritvor u odsustvu, odnosno dok ne bude isporučen Makedoniji.

Za Pavelskim je bila raspisana crvena potjernica.

Palevski je bivši građevinski mogul, bivši predsjednik gradske organizacije SDSM u Skoplju, vlasnik časopisa Start, politički aktivista, autor podcasta na Infomaksu i osnivač desničarske proruske stranke Pravo.

Motiv ovih jezivih zločina, prema dosadašnjim informacijama, povezan je sa pokušajem iznude novca nakon otmice djevojčice Vanje od njene majka Vanje Gorčevske koji je zaradila prodajom stana.

Uz još četiri osobe juče i danas, i otac ubijene djevojčice Aleksandar Gorčevski priveden je juče i određeno mu je zadržavanje do 48 sati kako bi se izbjeglo bjekstvo ili ometanje istrage. Iz Tužilaštva i MUP-a Sjeverne Makedonije poručili su ranije da on negira bilo kakvu povezanost s ubistvom, ali da imaju dokaze koji govore suprotno. Otac se sumnjiči da je dao informaciju o vremenu i mjestu kada će Vanja biti sama, s ciljem da je otme, a potom od majke traži novac.

Ali, kako je rekao ministar Oliver Spasovski, stvari su izmakle kontroli, pa je organizator i prvoosumnjičeni Ljupčo Palevski-Palčo pucao u djevojčicu iz pištolja i ubio je.

Nestanak Panča Žežovskog je prijavljen 24. novembra, a vodi se kao nestao od 22. novembra. Njegovo tijelo pronađeno je 3. decembra na periferiji Skoplja nedaleko od tijela Vanje Gorčevske.

Pančev automobil, poslije njegovog ubistva, korišten je za kidnapovanje Vanje, a kasnije zapaljen u skopskoj Brazdi.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.