open-navfaktor-logo
search
Zbog nereda u Atini
UEFA žestoko kaznila Dinamo: Bez navijača u Evropi do kraja sezone
UEFA je kaznila Dinamo nakon što su 8. augusta uoči utakmice s AEK-om u Atini izbili navijački neredi. U njima su učestvovali navijači Dinama i navijači Panathinaikosa, koji su se tukli s fanovima AEK-a, iako je UEFA već tada zabranila dolazak gostujućih navijača zbog straha od mogućih incidenata.
20.08.2023. u 08:57
get url
text

U neredima je ubijen navijač AEK-a Michalis Katsouris (29). Dinamo do kraja sezone neće imati gostujuće navijače u europskim utakmicama, odlučila je UEFA.

- Prema procjeni UEFA-e, sve utakmice u kojima učestvuju gostujući navijači GNK Dinama smatraju se visokorizičnima, a to je nažalost potvrđeno iznimnom težinom incidenata zbog prisutnosti navijača GNK Dinamo u Atini, unatoč odluci da se njih ne osigura kartama za dotičnu utakmicu. To je također istaknuto u izvještaju koji sadrži informacije o incidentima koje su grčke vlasti dostavile.

Nadalje, od Dinama se traži da u saradnji s relevantnim političkim, sigurnosnim i nogometnim tijelima u Hrvatskoj osmisli i provede strategiju iskorjenjivanja nogometnog nasilja povezanog s njihovim klubom. UEFA u naredno vrijeme od kluba očekuje izvještaj sa detaljima plana za rješavanje ovog problema.

GNK Dinamo i njegovi protivnici moraju dati sve od sebe kako bi spriječili navijače GNK Dinama da putuju na gostovanja, a gostujuće ekipe koje stižu u Hrvatsku mogu i dalje dobijati punu alokaciju ulaznica.

GNK Dinamo i nadležna tijela moraju poduzeti sve potrebne mjere kako bi osigurali sigurnost gostujućih navijača. UEFA će direktno obavijestiti nadležna tijela zemalja/gradova domaćina o ovoj mjeri - stoji u saopćenju UEFA-e.

Vijest o kazni stiže nakon dramatičnog ispadanja ekipe Dinama iz borbe za grupnu fazu Lige prvaka. Dinamo je u Atini, u uzvratu trećeg pretkola, odigrao 2:2 s AEK-om, a grčki klub je prošao jer je u prvoj utakmici na Maksimiru slavio 2:1.

Dinamo takmičenje nastavlja u play-offu Evropa lige, a tamo će igrati protiv praške Sparte koja je nakon penala ispala od Kopenhagena u trećem pretkolu Lige prvaka. Prva utakmica igrat će se sljedećeg četvrtka na Maksimiru, a uzvratna utakmica je sedam dana kasnije u Češkoj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.