open-navfaktor-logo
search
Dok je vodio kampanju
Ubijen kandidat na pakistanskim općim izborima
Kandidat na općim izborima u Pakistanu ubijen je dok je vodio kampanju, saopćila je policija, u incidentu koji bi mogao izazvati zabrinutost među političkim čelnicima da bi sve veći napadi militanata mogli ugroziti održavanje izbora 8. februara.
11.01.2024. u 08:36
get url
text

Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad u kojem su ubijene tri osobe, uključujući Malika Kaleema Ullaha, nezavisnog kandidata za pokrajinsku skupštinu Khyber Pakhtunkhwa.

Načelnik policije Sjevernog Waziristana Rohan Zaib Khan kazao je Reutersu da je Kaleem Ullah vodio kampanju od vrata do vrata kada je napadnut.

Mir Aslam Buledi, kandidat pakistanske muslimanske lige Nawaz (PML-N) za Nacionalnu skupštinu iz jugozapadne pokrajine Baločistan, teško je ranjen u oružanom napadu u srijedu, rekao je za Reuters zamjenik komesara za Turbat, Hassan Jan Baloch.

Izbori u politički i ekonomski problematičnoj južnoazijskoj zemlji zakazani su za 8. februar nakon nekoliko odgađanja. Prošle je sedmice Senat usvojio neobavezujuću rezoluciju o daljnjem odgađanju izbora, pozivajući se na zabrinutost za sigurnost i oštru zimu u sjevernim regijama.

Islamski militanti, koji imaju za cilj srušiti vladu i uvesti vlastito tumačenje strogog islamskog zakona u pretežno muslimanskoj zemlji s 241 milionom stanovnika, pojačali su napade nakon što su opozvali sporazum o prekidu vatre s vladom krajem 2022. godine, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.