open-navfaktor-logo
search
Zatvoreno za javnost
U toku ročište za pritvor trojcu osumnjičenom za ubistvo Harrisa Österdahla u Sarajevu
U sarajevskom Kantonalnom sudu u toku je ročište povodom prijedloga Tužilaštva Kantona Sarajevo kojim se traži određivanje jednomjesečnog pritvora trojici državljana Švedske, koji se sumnjiče da su učestvovali u ubistvu Harrisa Österdahla u utorak u sarajevskom naselju Bulevar.
03.11.2023. u 12:31
get url
text

{$galerijaFotografija}

VEZANI TEKST - Zatražen pritvor za trojicu Šveđana osumnjičenih za ubistvo Harrisa Österdahla u Sarajevu

Novinarima koji su željeli pratiti ročište omogućeno je fotografisanje ambijenta sudnice, s tim da se osumnjičeni nisu složili da im budu fotografisana lica, a potom su zamoljeni da se udalje iz sudnice.

Sutkinja Adisa Zahiragić kazala je da novinari ne mogu pratiti ročište jer se, kako je navela, radi o najranijoj fazi istrage slučaja, ne pojasnivši detaljnije da li je isključenje javnosti bilo prijedlog Tužilaštva koji je ona prihvatila. 

Uoči početka ročišta advokat jednog od osumnjičenih Damir Beglerović kazao nam je da odbrane nisu dobile pismeni prijedlog za pritvor već samo poziv da se pojave na ročištu u 11 sati. 

- Ne znam kako ćemo ih braniti kad nismo ni dobili prijedlog, ali ročište mora biti održano sad zbog zakonskih rokova, jer bi u suprotnom osumnjičene morali pustiti na slobodu - kazao je Beglerović. 

Advokat Beglerović

Dodao je da je Tužilaštvo postupilo korektno i njega jučer oko 16 sati telefonom obavijestilo da je uputilo prijedlog sudu, ali, kako je ponovio, prijedlog im nije dostavljen. 

Kako smo ranije objavili, Tužilaštvo KS za osumnjičene je zatražilo pritvor iz svih zakonskih razloga koji postoje, odnosno zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, te zbog bojazni da bi njihovo puštanje na slobodu moglo rezultirati uznemirenjem javnosti. 

Ubistvo Harrisa Österdahla, navodnog člana narkoorganizacije iz Švedske, u maniru profesionalne mafijaške likvidacije, dogodilo se u utorak oko 16.30 sati u Stupskoj ulici u stambenom bloku Bulevar.

Očevici su ispričali da su dvojica muškaraca iz automatske puške koja je bila sakrivena u crnoj torbi prema njemu ispalili rafalno više hitaca, uslijed čega je preminuo na mjestu.

Tom prilikom lakše je povrijeđen i Elvir Mutić koji je bio sa Österdahlom u društvu.

VEZANI TEKST - Ubice prateći djevojku saznale da se Österdahl krije u Sarajevu, odmah nakon ubistva snimljeni na videonadzoru

Potom su pobjegli u pravcu Istočnog Sarajeva, gdje je iste noći, tačnije na Sokocu najprije uhapšen Oliver Herbert Peter, koji je prema nezvaničnim saznanjima trebao biti logistička podrška drugoj dvojici, koji su, kako se sumnja, direktni izvršioci.

Oni su uhapšeni sljedeće jutro na području Pala, u kanjonu rijeke Miljacke. 

Prema nekim nezvaničnim saznanjima, Österdahl je ubijen od članova suprotstavljene kriminalne grupe iz Švedske, a navodno su mu u trag ušli nakon što ga je u Sarajevu nedavno posjetila djevojka.

ROČIŠTE UBICE BULEVAR 1.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.