open-navfaktor-logo
search
Crna Gora
U Podgorici održan masovni skup podrške narodu Palestine
Ispred zgrade Ujedinjenih nacija u Podgorici, danas je održan masovni skup podrške palestinskom narodu pod nazivom ''Crna Gora za Palestinu''.
22.10.2023. u 15:16
get url
text

Skup je počeo minutom ćutanja, kojim je odana pošta stradalima u Palestini.

Sa skupa je upućen i poziv predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću da, kako su kazali, osudi "genocid u Palestini".

Student Jovan Mandić, kazao je da su se okupili kako bi iskazali solidarnost sa narodom Palestine.

- Situacija u Palestini je urgentna. Gledamo slike djece, kojima su porodice nestale. Situacija nije nastala juče, već je produkt dugogodišnje okupacije Palestine od Izraela. Ova situacija je genocid - kazao je Mandić.

On je kazao da međunarodna zajednica ćuti i poručio da narod Crne Gore neće ćutati.

- Podsjetimo da SFRJ nije podržavala Izrael. Zahtijevamo sankcije i bojkot Izraela. Tražimo od Milatovića da osudi genocid - kazao je Mandić.

Okupljeni su nosili transparente "Ne moraš da budeš musliman da bi stao uz Palestinu, samo budi čovjek", "Free Palestina", i drugi.

Ilija Vujošević, jedan od organizatora protesta kazao je da su se okupili "kako bi skrenuli pažnju na horor kojem svjedočimo, a nemoćni smo da učinimo više".

- Želimo da poručimo našoj vladi i svim našim sugrađanima da ne žmure na etničko čišćenje Palestinaca u Izraelu i Palestini, da ne žmure na genocid koji je u toku u pojasu Gaze gdje su polovina stanovništva djeca i da urade sve što mogu da doniraju novac, gdje treba i da pošaljemo poruku vladi da ne treba da stojimo iza zemlje koja aktivno učestvuje i praktikuje genocid, jer se u Gazi dešava genocid i tako ga i treba nazvati - kazao je Vujošević.

On je pozvao Vladu Crne Gore da uvede sankcije i bojkot državi Izrael, kao što je učinila prema Rusiji, kada je okupirala Ukrajinu.

- Smatram da je podrška predsjednika Milatovića Izraelu bila sramna, da je u najmanju ruku trebao da pozove na mir - kazao je Vujošević.

Nakon govora ispred zgrade Ujedinjenih nacija, okupljeni su krenuli u šetnju centrom grada, a nakon toga se okupili na Trgu nezavisnosti.

 

AA-20231022-32484579-32484567-CRNA_GORA_U_PODGORICI_ODRZAN_MASOVNI_SKUP_PODRSKE_NARODU_PALESTINE.jpg
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.