open-navfaktor-logo
search
Traje potraga
U nestaloj podmornici ima kisika danas do 13.18 sati; Investitor: Dizajnirana je da se sama vrati nakon 24 sata
Više brodova i aviona, uključujući vojne američke i kanadske, uključeno je u utrku s vremenom kako bi pronašli živih pet putnika male podmornice Titan, nestale u nedjelju uvečer u blizini olupine potopljenog broda Titanic, a čije bi rezerve kisika trebale ponestati danas.
22.06.2023. u 08:06
get url
text

Američka obalna straža procijenila je da bi kisika za ljude u podmornici moglo nestati danas u 13.18 sati po lokalnom vremenu.

Kako piše BBC, kapetan koji vodi potragu rekao je:

- Ne znamo gdje su, da vam budem iskren.

Robotska vozila na daljinsko upravljanje (ROV) opremljena kamerama skenirat će dubine morskog dna tokom cijelog dana.

Podmornica Titan bila je dizajnirana da se vrati na površinu nakon 24 sata, navodi Aaron Newman, investitor kompanije OceanGate koja je organizirala posjetu olupini.

- Titan pod vodom drži balast, teški utezi koji pomažu u stabilnosti broda, koji se automatski nakon 24 sata oslobađa kako bi podmornica mogla otići na površinu. Podmornica je dizajnirana da se vrati - rekao je Newman za CNN i dodao:

- Članovi posade znaju da mogu osloboditi balast ljuljanjem broda ili upotrebom pneumatske pumpe. Ako ništa od toga ne uspije, konopci koji osiguravaju balast su dizajnirani da se raspadnu nakon 24 sata kako bi automatski poslali podmornicu natrag na površinu okeana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.