open-navfaktor-logo
search
Ukrajina ih podržava
U jeku masakriranja civila u Gazi, Zelenski će posjetiti Izrael
Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik, će posjetiti Izrael u jeku izraelske agresije na okupirani Pojas Gaze i u jeku masakriranja palestinskog civilnog stanovništva na tom području.
04.11.2023. u 09:30
get url
text

Ukrajinski predsjednik će sljedeće sedmice posjetiti Izrael, jer je već u prvoj sedmici rata objavljeno da je izrazio interesovanje za posjetu, navodi Jerusalem Post. 

Razni izvori već u prvoj sedmici rata javili su da je ukrajinski predsjednik izrazio interesovanje za posjetu Izraelu, ali je po tom pitanju odbijen.

Kako se navodi u izvještaju, postoje uznapredovali razgovori u vezi sa posjetom. Nakon dogovora, očekuje se da će posjeta ukrajinskog predsjednika biti održana u ponedjeljak ili utorak.

U govoru koji je Zelenski održao pred Skupštinom UN-a, dva dana nakon Hamasovog napada na Izrael, rekao je da su "Hamas i Rusija isto zlo, a jedina razlika je što postoji teroristička organizacija koja je napala Izrael i teroristička država koja je napala Ukrajinu".

Također je kazao da je "pravo Izraela na samoodbranu neupitno. Svi detalji oko ovog terorističkog napada moraju biti otkriveni kako bi svijet znao i smatrao odgovornim svakoga ko je podržao i pomogao u izvršenju napada."

Odnosi između Izraela i Ukrajine doživjeli su nekoliko uspona i padova od ruske invazije krajem februara 2022. Zelenski je u prošlosti eksplicitno kritizirao Izrael jer nije pružio dovoljnu vojnu pomoć Ukrajincima.

Samo nekoliko sedmica prije 7. oktobra, Zelenski se sastao s premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom u podrumskoj konferencijskoj sali Ujedinjenih nacija, gdje je ukrajinski lider rekao da Ukrajina "očekuje više" od Izraela.

Ukrajina je htjela kupiti izraelske odbrambene protivraketne sisteme.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.