open-navfaktor-logo
search
Osude građana
U Indiji masovni protesti zbog uvredljivih izjava o poslaniku Muhammedu
U Indiji su u petak održani masovni protesti zbog uvredljivih izjava zvaničnika vladajuće Narodne stranke (BJP) o islamu i poslaniku Muhammedu, javlja Anadolija.
10.06.2022. u 22:20
get url
text

Brojni građani okupili su se u New Delhiju ispred Jama Masjida, jedne od najvećih džamija u Indiji, kako bi iskazali nezadovoljstvo i osudu protiv izjava zvaničnika Narodne stranke (BJP) o islamu i poslaniku Muhammedu.

Portparolka Narodne stranke (BJP) u Indiji Nupur Sharma, direktor za medije BJP-a u New Delhiju Naveen Jindal Kumar i čelnik omladinskog ogranka BJP-a Harshit Srivastava uputili su proteklih dana uvredljive komentare o islamu i poslaniku Muhammedu.

Vladajuća stranka u Indiji zbog njihovih izjava našla se u žiži javnosti te je posebno izložena žestokim kritikama i osudama koje dolaze iz islamskog svijeta.

Sharma je potom suspendovana, Kumar izbačen iz stranke, a Srivastava je u srijedu priveden zbog objave na Twitteru.

Demonstranti su danas pozvali na hapšenje Sharme zbog njenih uvredljivih izjava.

Nakon što su okupljeni iznijeli svoje zahtjeve, mirno su se razišli bez incidenata.

Slični protesti su održani i u drugim dijelovima zemlje, uključujući Hyderabad, Kolkatu, Saharanpur i Moradabad.

Brojni zvaničnici i javne ličnosti u islamskom svijetu proteklih dana su najoštrije kritikovali i osudili uvredljive komentare koje su protiv islama i poslanika Muhammeda uputili zvaničnici vladajuće Narodne stranke (BJP) u Indiji

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.