open-navfaktor-logo
search
Pratiti stanje
U dolini Neretve pronađena neobična školjka, pronalazač kaže da vijest nije dobra
U dolini Neretve pronađena je jedna neobična školjka, ali ono što je utvrdio njen pronalazač nije dobra vijest, kako sam kaže.
07.01.2024. u 15:43
get url
text
Zebrasta dagnja
Zebrasta dagnja

Informaciju o pronalasku rijetke školjke objavio je Bariša Ilić, predsjednik Ornitološkog društva Brkata sjenica iz Metkovića, koji navodi i da je ovo prvi živi primjerak zabilježen na obali hrvatske, prenio je Jutarnji. 

- Boraveći ovih dana na terenu, tačnije zadnji dan 2023. godine, pronašao sam jednu malenu školjku. Pošto sam je vidio prvi put ubrao sam je i ponio kući. Nažalost, vijest i nije najbolja. Radi se naime o invazivnoj vrsti zbog čega nisam sretan, a nažalost svakim danom popis invazivnih vrsta u Hrvatskoj je sve duži.

Školjka koju sam pronašao (za sada jedna jedinka, ali ide to brzo kod invazivnih vrsta) nosi ime Zebrasta dagnja ili Raznolika trokutnja Dreissena polymorpha, potvrdio mi je to prijatelj. Školjka je autohtona u Crnom moru i Kaspijskom jezeru, hrani se filtracijom vode, a smatra se da širi areal rasprostranjenosti preko balastnih voda koje ispuštaju brodovi - napisao je Ilić na Facebook profilu Ornitološkog društva Brkata sjenica.

Kazao je da je školjka nađena u rijeci Neretvi, a koliko je upoznat, prebirući Internet, do sada je u Jadranskom slivu pronađeno samo nekoliko praznih ljuštura u Vranskom jezeru.

- Dakle ovo je prvi živi primjerak zabilježen na obali Hrvatske. Napisao sam već da mi nije drago, ali evo život ide dalje, moramo pratiti stanje i po potrebi poduzeti mjere. Nalaz je prijavljen u Prirodoslovni muzej Zagreb Petru Crnčanu, a on će obavijestiti doc.dr.sc. Jasnu Lajtner koja se bavi invazivnim vrstama. Obavijest ide i u Botanički vrt u Zagrebu na PMF. Školjku ću pokloniti Prirodoslovnom muzeju grada Metkovića - naveo je Ilić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.