open-navfaktor-logo
search
Skup u Las Vegasu
Trump pred židovskim donatorima: Obračunat ćemo se s propalestinskim protestima
Američki republikanski predsjednički kandidati, uključujući favorita Donalda Trumpa, istaknuli su nepokolebljivu podršku Izraelu u "brisanju palestinskih militanata Hamasa", dok su jučer vodili kampanju obraćajući se glavnim židovskim donatorima u Las Vegasu.
29.10.2023. u 08:52
get url
text

Okupljanje donatora Republikanske židovske koalicije (RJC) koje se održava tokom vikenda poprimilo je sve veću važnost dok Izrael priprema kopnenu invaziju na Gazu nakon iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra u kojem je ubijeno više od 1.400 Izraelaca. Zdravstvene vlasti Gaze kažu da je više od 7.000 Palestinaca ubijeno u osvetničkim izraelskim zračnim napadima.

Podrška Izraelu zaštitni je znak američke republikanske politike. Ipak, oko 1.500 donatora okupljenih u Las Vegasu tražilo je čvršće izraze predanosti dok se Izrael suočava sa sve većim kritikama grupa za ljudska prava zbog svojih zračnih napada u Gazi.

Haley kritizirala izolacionistički trend

- Sjedinjene Države će stajati uz Izrael 100 posto - bez oklijevanja, bez kvalifikacija i bez ikakvog izvinjenja. Nećemo se izvinjavati - rekao je Trump uz masovno klicanje, a kasnije je dodao da će sankcionirati Iran i obračunati se s propalestinskim protestima u američkim kampusima.

Kandidatkinja Nikki Haley, bivša guvernerka Južne Karoline, kritizirala je izolacionistički trend u Republikanskoj stranci. Spomenula je slabu podršku Ukrajini od nekih tokom njenog rata s Rusijom.

- Zapamtite moje riječi: oni koji bi danas napustili Ukrajinu, u opasnosti su da sutra napuste Izrael - rekla je Haley, koja se natječe s guvernerom Floride Ronom DeSantisom da bude vodeća Trumpova alternativa.

Haley je također značajno pojačala svoju kritiku Trumpa, u čijoj je administraciji bila američka ambasadorica u Ujedinjenim nacijama.

- Svi znamo što je Trump radio u prošlosti. Pitanje je: Šta će raditi u budućnosti? - rekla je Haley i dodala:

- Ne možemo imati četiri godine haosa, osvete i drame. 

Trump bio meta kritika zbog izjava ranije ovog mjeseca

Ron DeSantis nije kritizirao izravno Trumpa, a također je obećao podršku Izraelu.

- Izrael cijeni život, a Hamas obožava smrt - rekao je DeSantis.

Dok se mnogi republikanski donatori iz establišmenta protive Trumpu i traže alternativu, DeSantis i Haley bi mogli imati problema da ih natjeraju da otvore svoje novčanike. 

Trump je, potaknut malim donatorima, najveći favorit za pobjedu u procesu nominacije republikanaca koji počinje u Iowi 15. januara. Trumpa su ranije ovog mjeseca ukorili Izrael i Bijela kuća nakon što je nazvao libanski Hezbollah, zakletog neprijatelja Izraela, "vrlo pametnim" i optužio premijera Izraela Benjamina Netanyahua da "nije bio spreman" za napad Hamasa.

Trump je kasnije rekao da nije bilo "boljeg prijatelja ili saveznika Izraela" nego kada je on bio predsjednik SAD-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.