open-navfaktor-logo
search
Bivši američki predsjednik
Trump kažnjen s 10.000 dolara zbog omalovažavanja suda
Bivši predsjednik SAD-a Donald Trump u srijedu je kažnjen s 10.000 dolara nakon što je njujorški sudija koji nadgleda suđenje za prevaru rekao da je Trump drugi put prekršio naredbu koja mu zabranjuje da omalovažava osoblje suda.
26.10.2023. u 08:35
get url
text

Sudija Arthur Engoron je 3. oktobra izrekao taj nalog nakon što je Trump na društvenim mrežama podijelio fotografiju sudske službenice s liderom demokrata u Senatu SAD-a Chuckom Schumerom i lažno naveo da je ona Schumerova "djevojka".

Tokom pauze na suđenju za prevaru koje je pokrenula njujorška državna tužiteljica Letitia Jamees u vezi sa Trumpovim poslovnim praksama, bivši predsjednik je rekao novinarima:

- Ovaj sudija je veoma pristrasan sudija, sa veoma pristrasnom osobom koja sjedi pored njega, možda čak i mnogo pristrasnijom od njega.

Engoron je, pretpostavljajući da je Trump mislio na službenicu, rekao da je taj komentar očigledno kršenje naloga suda.

Na drugom danu suđenja je protiv Trumpa svjedočio njegov bivši advokat Michael Cohen.

Tužiteljica James u građanskoj tužbi navodi da su Trump i njegova kompanija obmanjivali banke, osiguravače i druge tako što su masovno precjenjivali njegovu imovinu i preuveličavali njegovo ukupno bogatstvo u papirima koji se koriste za sklapanje poslova i osiguranje kredita.

Cohen je tokom prvog dana svjedočenja rekao da je Trump "arbitrarno" naduvavao vrijednost svoje imovine. Također je rekao da njegov bivši šef namještao finansijske izjave tako da se vrijednost imovine poklopi "s kojim god brojem koji Trump kaže", prenosi RSE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.