open-navfaktor-logo
search
Suđenje na Floridi
Trinaestogodišnjak nasmrt izbo majku dok je spavala pored novorođene bebe
Trinaestogodišnji dječak s Floride koji je na smrt izbo svoju majku dok je spavala optužen je kao odrasla osoba za ubistvo prvog stepena.
30.10.2023. u 11:28
get url
text

Derek Rosa optužen je da je ubio svoju majku 12. oktobra u njihovom stanu u Hialeah dok je spavala pored svoje novorođene bebe, saopćile su vlasti. Rosa je optužena za ubistvo prvog stepena od strane velike porote Miami-Dadea, koja njegov slučaj stavlja u sudski sistem za krivična djela odraslih, izvijestio je NBC Miami.

Prvo ročište za davanje garancija održano je u petak, kada je naloženo da bude zadržan i vraćen u pritvorski centar za maloljetnike Miami Dade, pokazuju online sudski zapisi.

Na saslušanju su njegovi otac i baka svjedočili u njegovu korist nadajući se da će ga sudija pustiti u kućni pritvor.

Policija u Hialiju saopćila je da se smrtonosni incident odigrao oko pola sata prije ponoći 12. oktobra i da su policajci reagovali nakon što su dobili poziv tinejdžera koji je rekao da je ubio svoju majku, prenosi NBC Miami. Policajci su njegovu majku (39) pronašli mrtvu u njenoj spavaćoj sobi pored krevetića gdje je beba stara 14 dana pronađena nepovrijeđena. 

Snimak poziva 911 policiji, do kojeg je došao NBC News, otkriva da je on fotografirao tijelo svoje majke i poslao ih prijatelju na društvenim mrežama.

U audio snimku, koji je redigovan, čuje se kako Rosa traži od dispečera da pošalje policiju u njegovu kuću, ali kaže da ne zna adresu.

Njegov glas je primjetno drhtav. Čuje se kako dispečer pita: "Moram da znam da li vaša mama diše", na šta je on odgovorio: "Gospođo, ona je mrtva", dodajući da je "krv po podu".

Derek Rosa (Foto:Policijska uprava Hialeah)

Rekao je da njegova novorođena sestra spava u svom krevetiću. Upitan da li joj je nanio zlo, odgovorio je: "Nisam je dirao. Nisam htio da diram sestru."

Rosa je rekao da njegov očuh ima dva pištolja, jedan je ponio sa sobom iz kuće, a jedan ostavio u kući. Tinejdžer je rekao da je htio da se ubije i napunio pištolj, ali nije mogao te ga je ostavio.

- Gospođice, slikao sam se i rekao sam prijatelju o tome. Je li to loše? - čuje se tinejdžer kako govori u jednom trenutku. 

Kaže da ne zna pravo ime ovog prijatelja, ali da je prijatelj sa kojim je igrao igrice na mreži.

- Nisam obrisao slike sa telefona, već sam mu ih poslao, rekao sam mu da mi je žao i oprostio se od njega - rekao je dječak.

Dispečer ga je pitao zašto je ubio svoju majku, ali je njegov odgovor redigovan. U jednom trenutku, dispečer je rekao: "Ubo si je u vrat? Gdje si je još ubo osim što si joj prerezao vrat?" i njegov odgovor je još jednom redigovan.

Zvaničnici su rekli da je beba polusestra, a da je majčin novi muž, tinejdžerov očuh bio van države kada se ubistvo dogodilo. 

U pismima sudu, tinejdžerov otac je opisao svog sina kao dobrog učenika koji je bio dobro dijete kojeg su njegovi prijatelji voljeli. Njegov otac je priznao da ne zna šta je dovelo do ovoga, ali je rekao da je kao vojnik svog sina naučio dobrim vrijednostima, prenosi NBC Miami.

Suđenje je zakazano za utorak u 9 ujutro. 

Advokat tinejdžera rekao je u nedjelju: "Moj klijent ima snažnu podršku cijele svoje porodice. Važno je zapamtiti da je prije samo dva mjeseca bio 12-godišnje dijete. Imamo puno povjerenje u sistem krivičnog pravosuđa i pravo pravni proces."

Rosa se suočava sa doživotnim zatvorom ako bude osuđena, jer je američki Vrhovni sud presudio da je smrtna kazna neustavna za maloljetnike.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.