open-navfaktor-logo
search
Država Washington
Tri osobe umrle nakon što su pile milkshake iz restorana
Tri osobe su umrle, a tri su hospitalizovane nakon što su pile milkshakeove kontaminirane bakterijom listerije iz restorana u gradu Tacoma u američkoj saveznoj državi Washington, saopćili su zdravstveni zvaničnici.
21.08.2023. u 09:13
get url
text
Tacoma
Tacoma

Istražitelji su otkrili da je ovo povezano s mašinama za sladoled koje nisu pravilno očišćene u restoranu Frugals, navodi se u saopćenju Ministarstva zdravlja Washingtona.

Listerija može utjecati na ljude do 70 dana nakon konzumiranja, a mašine su korištene do 7. augusta, navodi se u saopćenju.

Šest osoba je hospitalizovano između 27. februara i 22. jula, a genetski otisci bakterija u milkshakeu su pokazali da je isti soj listerije izazvao hospitalizaciju, navodi Ministarstvo zdravlja.

Dvoje od troje koji su preživjeli rekli su da su popili milkshake od istog Frugalsa u Tacomi prije nego što su se razboljeli, piše CNN.

Simptomi infekcije listerijom uključuju groznicu i bolove u mišićima, a ponekad i dijareju ili druge gastrointestinalne probleme. Ostali simptomi su glavobolja, konfuzija i konvulzije.

Ministarstvo zdravlja saopćilo je da se vjeruje da nijedan drugi restoran Frugals nije pogođen bakterijom.

Svi koji su jeli u restoranu Tacoma između 29. maja i 7. augusta i pokazuju simptome listerije, pozivaju se da se jave ljekaru, upozorava agencija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.