open-navfaktor-logo
search
Gori na sve strane
Totalni haos u Francuskoj: Macron spreman uvesti vanredno stanje?
Francuski predsjednik Emmanuel Macron spreman je odobriti sigurnosne mjere "bez tabua", rekao je izvor iz Jelisejske palače, a prenosi AFP. Macron je odžao krizni sastanak sa ministrima. 
30.06.2023. u 13:23
get url
text

VEZANI TEKST - Macron će održati novi krizni sastanak: Brojni požari širom Francuske, uhapšene stotine demonstranata

Premijerka Elisabeth Borne nije dala konkretan odgovor kad su je novinari ranije pitali razmatra li se uvođenje vanrednog stanja. Rekla je tek da vlada razmatra "sve opcije" kako bi povratila red i sigurnost nakon tri dana nereda.

Američka ambasada u Parizu na Twitteru je objavila upozorenje američkim državljanima koji se nalaze u Francuskoj da "izbjegavaju masovna okupljanja i područja pojačane policijske aktivnosti" jer "može doći do nasilja i sukoba".

Slično upozorenje Britancima u Francuskoj objavio je britanski Foreign Office, koji ih upozorava da prate medije, izbjegavaju proteste i prate upute vlasti.

Ukupno 667 ljudi uhapšeno je u Francuskoj tokom treće uzastopne noći nereda, koji su izbili nakon što je policija ubila 17-godišnjaka u pariskom predgrađu Nanterreu tokom saobraćajne kontrole.

- Sinoć su se naši policajci, žandari i vatrogasci još jednom hrabro suprotstavili iznimnom nasilju - objavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin na Twitteru u petak, nakon najrazornije noći nereda dosad u znak protesta zbog policijskog ubistva tinejdžera.

Ukupno su 294 policajca povrijeđena, rekao je Darmanin televiziji BFMTV. Niko od njih nije zadobio teže povrede. U skladu s njegovim uputama, policajci su se obračunali s izgrednicima, rekao je. Jučer je Darmanin naredio da se rasporedi kontingent od 40.000 policajaca.

Zgrade i vozila su zapaljeni, izlozi oštećeni, autobusi prevrnuti, a policajci su napadnuti i pirotehničkim sredstvima.

Nasilje je izbilo u Marseilleu, Lyonu, Pauu, Toulouseu i Lilleu, kao i u dijelovima Pariza, uključujući radničko predgrađe Nanterre, gdje je ubijen 17-godišnji Nahel M., koji je bio alžirskog i marokanskog porijekla.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.