open-navfaktor-logo
search
Izraelski mediji
Tel Aviv planira poslati Palestince iz Gaze u Ruandu i Čad
Prema pisanju izraelskih medija, administracija iz Tel Aviva vodila je pregovore o slanju Palestinaca iz Pojasa Gaze u Ruandu i Čad, prenosi Anadolija. 
05.01.2024. u 22:28
get url
text

U kontaktima izraelskih dužnosnika s Ruandom i Čadom "postignut osnovni dogovor", objavio je izraelski informativni portal "Zman Yisrael".

Navedeno je da su pregovore s Ruandom i Čadom pokrenuli izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova i izraelska obavještajna služba Mossad, te da druge zemlje nisu željele prihvatiti raseljavanje Palestinaca iz Gaze.

- Moramo povećati te razgovore, ali moramo paziti na reakcije svijeta i bojimo se da će se to smatrati transferom, a ne dobrovoljnom migracijom. Zato radimo zajedno s pravnim savjetnicima - rekao je neimenovani izraelski zvaničnik. 

Navedeno je da je planirana "velikodušna finansijska pomoć" porodicama koje žele napustiti Gazu, a "sveobuhvatna pomoć, uključujući vojnu pomoć" planirana je zemljama koje primaju Palestince.

Izraelski zastupnik Danny Danon, član stranke Likud, izjavio je za časopis "Newsweek" 15. decembra da je objavio takozvani plan od pet tačaka, uključujući nuđenje mogućnosti "dobrovoljne migracije" stanovnicima Gaze. U istoj izjavi Danon je uporedio Palestince s "nacistima".

Što se tiče Palestinaca u Gazi, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je na sastanku sa zastupnicima stranke Likud 26. decembra prošle godine rekao:

- Naš problem su zemlje koje su spremne prihvatiti izbjeglice. Radimo na tome da to riješimo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.