open-navfaktor-logo
search
Naučnici otkrili 
Tajna ogromnog kratera na Zemlji: Meteor udario prije 58 miliona godina, da li je poremetio globalnu klimu
Starost meteorskog kratera širokog 31 kilometar otkrivenog ispod kilometra grenlandskog leda dugo je zbunjivala naučnike.
15.03.2022. u 09:19
get url
text
Krater
Krater

Krater nazvan Hiawatha bio je izuzetno dobro očuvan uprkos tome što je led glečera bio nevjerovatno efikasan u eroziji. Njegovo stanje je podstaklo priče da je meteorit mogao udariti prije 13.000 godina, piše CNN.

Međutim, krater, koji je jedan od najvećih na svijetu, sada je definitivno datiran - i mnogo je, mnogo stariji. Ustvari, meteor je udario u Zemlju samo nekoliko miliona godina nakon što su dinosaurusi izumrli, prije otprilike 58 miliona godina.

- Datiranje kratera je bilo posebno tvrd orah, tako da je veoma zadovoljavajuće da su dvije laboratorije u Danskoj i Švedskoj, koristeći različite metode datiranja, došle do istog zaključka. Uvjeren sam da smo utvrdili stvarnu starost kratera, koja je mnogo starija nego što su mnogi mislili - rekao je Michael Storey, šef geologije u Prirodnjačkom muzeju Danske, u saopćenju za javnost.

Kada je asteroid udario, Arktik je bio prekriven blagom prašumom s temperaturom od oko 20 stepeni Celzijusa. Nastanjivali su ga krokodili, kornjače i primitivne životinje nalik nilskom konju, rekao je Storey, koji je bio autor novog rada o krateru objavljenog u časopisu Science Advances.

Krater Hiawatha mogao bi "progutati" Washington DC i veći je od oko 90 posto od otprilike 200 ranije poznatih udarnih kratera na Zemlji.

Još nije poznato da li je meteor koji je udario na Grenland poremetio globalnu klimu na isti način na koji je asteroid širok 200 kilometara koji je stvorio krater Chicxulub u Meksiku -- koji je osudio dinosauruse -- učinio nekih osam miliona godina ranije. Ali grenlandski meteorit bi uništio biljni i životinjski svijet u neposrednoj blizini.

- Fantastično je sada znati njegovu starost. Naporno radimo na pronalaženju načina da datiramo krater otkako smo ga otkrili prije sedam godina - rekao je koautor Nicolaj Krog Larsen, profesor na GLOBE institutu na Univerzitetu u Kopenhagenu, koji je prvi otkrio krater.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.