open-navfaktor-logo
search
Prekomjerni uvoz
Sutra sastanak poljoprivrednika iz cijele BiH: "Domaća proizvodnja se mora zaštiti, Košarac je zalutao u resor "
Udruženja poljoprivrednika iz cijele Bosne i Hercegovine sutra će se sastati kako bi razgovarali na temu zaštite domaće proizvodnje, te dogovorili korake koje će poduzeti, budući da od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, odnosno ministra Staše Košarca, dosad nisu imali "nikakve koristi" po tom pitanju.
24.01.2021. u 17:49
get url
text

VEZANI TEKST - Poljoprivrednici počeli proteste: Nakon saopćenja zahtjeva, slijedi blokada GP u Bosanskoj Gradišci i Rači

Kako nam je kazao Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH, oni sa ministrom Košarcem dalje ne žele razgovarati, te traže njegovu hitnu smjenu.

- To je čovjek koji je zalutao u resor u koji je došao. Ništa nije uradio po pitanju poljoprivrede, štaviše, on je unazadio. Imali smo nekoliko razgovora sa njim, koji nisu urodili plodom i on samo kupuje vrijeme – istakao je Bićo.

Poljoprivrednici iz cijele BiH krajem prošle godine nakratko su blokirali granične prijelaze Bosanska Gradiška i Rača kod Bijeljine čime su iskazali nezadovoljstvo prekomjernim uvozom poljoprivredno-prehrambenih proizvoda te radom ministra Košarca.

- Od tada se ništa nije promijenilo. Na zadnjem sastanku, na kojem je Košarac sazvao entitetske ministre, ništa nije urađeno. Radi se o prekomjernom uvozu, a on razgovara o popisu stoke i tako dalje. Mi ćemo sutra sjesti, donijeti zaključke šta i kako dalje, pa vidjet ćemo. Ostajemo pri onome što smo i prije Nove godine tražili, a to je uvođenje prelevmana, uvođenje carina na svježe rashlađeno meso, prerađevine od mesa i na sve ono što mi trenutno imamo i u višku nam stoji, te hitnu smjenu ministra Košarca. U suprotnom, mi možemo blokirati granice i da mi zaustavimo taj uvoz traktorima, sa mehanizacijom, ljudstvom i to je ono što smo najavili 28. decembra – zaključio je.

Velike količine tržišnih viškova domaće proizvodnje i dalje su neotkupljene. Radi se o čak 15 miliona litara mlijeka koje u ovom trenutku predstavlja višak u BiH. Također, 20.000 tona goveđeg mesa nema svoje mjesto na tržištu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.