open-navfaktor-logo
search
Rijedak fenomen
Sutra nas na nebu čeka spektakl, tako nešto opet će se dogoditi tek 2026.
Posljednji puni mjesec ljetne sezone je pred nama, ali ne bilo kakav. U srijedu ćemo vidjeti jedini plavi supermjesec u ovoj godini, ali i narednih godina.
29.08.2023. u 08:49
get url
text

Ono što tu pojavu čini još zadivljujućom jest činjenica da nudi astronomski spektakl u kojem stanovništvo u urbanim dijelovima može uživati bez odlaska u prirodu i podalje od svjetlosnog zagušenja, koje u gradovima smanjuje vidljivost zvjezdanog neba, piše Science Alert.

Ipak, osobitost ovog posebnog supermjeseca leži u njegovoj klasifikaciji kao "plavog supermjeseca". Prema izračunima penzionisanog NASA-inog astrofizičara Freda Espenaka, Mjesec će se nalaziti na udaljenosti od otprilike 355.000 kilometara. To ga pozicionira kao najsjajnije osvijetljeni mjesec cijele 2023. godine.

Izraz "supermjesec" nastao je 1979. godine, a skovao ga je astrolog Richard Nolle. Opisuje, ili mladi, ili puni Mjesec koji se događa iznad 90 posto od njegove najbliže tačke u orbiti prema Zemlji. Iako mladi mjeseci često ostaju nevidljivi s naše točke gledišta, i mladi i puni mjesec igraju ulogu u utjecaju na plimu i oseku, uzrokujući njihove veće fluktuacije od uobičajenih.

Vrijedno je napomenuti da se izraz "Plavi Mjesec" zapravo ne odnosi na boju Mjeseca. Umjesto toga, pojam se vrti oko vremena. U tom kontekstu, Plavi Mjesec označava drugi puni Mjesec unutar jednog kalendarskog mjeseca, od kojih se prvi pojavio 1. augusta.

Iako je pojava mjeseca u plavoj nijansi doista rijetka, nije sasvim nevjerovatna.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.