open-navfaktor-logo
search
Mostar
Sud potvrdio: Josip Cvitanović Cviki optužen za ubistvo ratnog zločinca Make Radića
Kantonalni sud u Mostaru potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva HNK Mostar protiv Josipa Cvitanovića zvanog Cviki (1974.) iz Mostara, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ubistvo, i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija. 
04.02.2021. u 17:15
get url
text

VEZANI TEKST - Ubici zločinca Make Radića određen pritvor: Ubistvo priznao, ali ne i motiv

Optužnicom se Josip Cvitanović tereti da je dana 9. novembra 2020. godine, oko 18:40 sati, u Mostaru, u ulici Brune Bušića broj 6, u kojoj stanuje ubijeni Marko Radić Maka, iz puške ispalio više metaka u njega uslijed čega je on na licu mjesta podlegao. Također se sumnjiči da je istoga dana, oko 23:00 sati u Mostaru, neovlašteno posjedovao pištolj marke Ekol, model Tuna, kalibra 8 mm.

Optuženi Cvitanović se trenutno se nalazi u pritvoru u KPZ Mostar i Tužilaštvo je Kantonalnom sudu uz optužnicu stavilo i prijedlog za produženje pritvora protiv optuženog.

Josip Cvitanović zvani Cviki, 2004. godine iz pištolja je ubio punca, a pokušao je ubiti i svoju suprugu te njenu sestru, no pištolj je zatajio. Za tri mjeseca izdržavanje kazne smanjio mu je pomilovanjem 2012. godine tadašnji predsjednik Federacije BiH Živko Budimir.

Podsjećamo, ubijeni Marko Radić Maka je 2011. godine na Sudu BiH pravosnažno osuđen na 21 godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno mučenja, zatvaranja, ubistva i silovanja u naselju Vojno kod Mostara. Navodno je Cvitanovićevo svjedočenje bilo presudno za izricanje ove kazne, te mu je poručeno da će "vidjeti svoje" samo dok Maka izađe na slobodu. Faktorovi izvori kažu da je Cvitanović posljednje dvije godine živio u strahu od Make i njegovih ljudi, koji su mu prijetili zbog svjedočenja, te se upravo ubistvo 9. novembra prošle godine pripisuju nerašćišćenim računima.

Zajedno sa svojim ubicom, Josipom Cvitanovićem u februaru 1997. godine, Marko Radić Maka učestvovao je u napadu na Bošnjake u Liska parku. U Liska ulici kod harema u Liska parku 10. februara 1997. godine dogodio se napad u kojem je ubijen Šefik Sulejmanić, a ranjeno više od 20 Bošnjaka. Dogodilo se to na Bajram, kada je nekoliko stotina Bošnjaka obilazilo mezarja.

Po optužnici Kantonalnog tužilaštva Mostar, optuženi Marko Radić Maka na dužnosti zapovjednika Policijske uprave Mostar, u zapadnom dijelu grada, rukovodio je grupom policajaca Policijske uprave Mostar i pripadnika Specijalne policije tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne, među kojima su bili Ivan Hrkać Čikota (bivši pripadnik zloglasne Kažnjeničke bojne HVO), Božo Perić, Željko Planinić i Josip Cvitanović.

Oni su 10. februara 1997. godine u 14 sati, naoružani pištoljima i palicama, zajedno napali grupu od nekoliko stotina Bošnjaka u Liska parku u Mostaru. Ubijen je Šefik Sulejmanović, a Seid Maksumić i Safet Radoš su povrijeđeni, dok je lakše povrede zadobilo dvadeset dvoje ljudi. Tom prilikom je bio ranjen i tadašnji mostarski muftija Seid ef. Smajkić, koji je zajedno sa tadašnjim gradonačelnikom Mostara Safetom Oručevićem predvodio Bošnjake.

Suđenje optuženima je počelo 15. decembra 2011. godine na Kantonalnom sudu u Mostaru. Prošle godine od Tužilaštva HNK portal Faktor je zatražio odgovor u kojoj fazi je suđenje, ali ga nismo nikada dobili. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.