open-navfaktor-logo
search
Žestoke borbe
Studenti zarobljeni, bolnice granatirane, sukobi u Sudanu se intenziviraju
Više od tri dana studenti na Univerzitetu u Kartumu zarobljeni su unutar zgrada kampusa dok se vode borbe oko njih u glavnom gradu Sudana.
18.04.2023. u 10:46
get url
text

Žestoke borbe između vojske Sudana i paravojne skupine proširile su se nacijom od subote, međutim univerzitetsko područje posebno je žarište zbog svoje blizine Glavnom štabu oružanih snaga, s ratnim avionima koji konstantno lete iznad kampusa i obližnjim zgradama koje su uništene vatrom.

- Strašno je što će se naša zemlja preko noći pretvoriti u bojno polje - rekao je 23-godišnji Al-Muzaffar Farouk, jedan od 89 studenata, članova fakulteta i osoblja koji su se sklonili u univerzitetsku biblioteku.

Hrane i vode je sve manje, ali odlazak nije opcija - jedan učenik je već ubijen iz vatrenog oružja vani. Khalid Abdulmun’em je pokušavao pobjeći u biblioteku iz obližnje zgrade kada je pogođen, rekao je drugi student.

Studenti su izvukli njegovo tijelo i unijeli ga unutra "uprkos pucnjavi koja je bila oko nas", dodao je, javlja CNN.

Kartum je razoren nasiljem i haosom u krvavoj borbi za vlast između Abdela Fattaha al-Burhana, sudanskog vojnog vođe, i Mohameda Hamdana Dagala, također poznatog kao Hemedti, čelnika Snaga za brzu podršku (RSF).

Dvojica čelnika okrivili su jedan drugog za poticanje borbi i kršenje privremenih prekida vatre. U međuvremenu, civili plaćaju cijenu, s najmanje 180 ubijenih i 1.800 povrijeđenih, prema dužnosnicima UN-a u ponedjeljak.

Najmanje šest bolnica napadnute su sa obje zaraćene strane, prema Sudanskom doktorskom sindikatu.

Na meti su čak i diplomate i humanitarni radnici.

Američki državni sekretar Antony Blinken potvrdio je da je u ponedjeljak došlo do napada na američki diplomatski konvoj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.