open-navfaktor-logo
search
Mještani je brižno paze
Stablo staro 2.248 godina: Maslina u Baru svjedok je vremena, simbol mira i dugovječnosti
Stablo masline u Mirovici u Baru staro je 2.248 godina i simbol je mira i života u tom dijelu crnogorskog primorja.
21.06.2023. u 10:07
get url
text

Pored bogate kulturno-historijske i turističke ponude, Bar krasi i višemilenijsko stablo masline koje mještani, a posebno lokalni maslinari brižno paze i njeguju.

Predsjednik Društva maslinara Bar Ćazim Alković istakao je da se Stara maslina nalazi u Mirovici i da je simbol mira te svojevrsni svjedok da su se tu stoljećima mirile porodice i živjele u slozi.

- Ovo mjesto je posebno poznato po pozitivnoj energiji, kako i samo ime govori, Mirovica, mjesto gdje su se mirile familije, razvijalo prijateljstvo, a i sama maslina znači mir, prijateljstvo, rađanje, stvaranje i trajanje, što potvrđuje ova Stara maslina koja je tu više od dvije hiljade godina - kazao je Alković za Anadoliju.

Alković je također rekao da Stara maslina ima posebno značenje za sve građane Crne Gore, a posebno one u Baru jer je svojevrsna potvrda postojanja na tim prostorima i da se civilizacija tu razvijala u duhu prijateljstva i otvorenosti.

- Naše udruženje Društvo maslinara Bar radi mnoge projekte, prvenstveno na razvijanju maslinarstva, ali i promociji maslinarstva i njegovom povezivanju s turizmom. Mi smo mali proizvođač maslinovog ulja na svjetskoj mapi i važno nam je da naše ulje ima neku posebnost, a baš to mu daju ove viševjekovne masline koje su potvrda našeg postojanja i duha - istakao je Alković.

{$galerijaFotografija}

U saradnji s međunarodnom organizacijom UNIDO, Društvo maslinara Bar je realiziralo projekt utvrđivanju starosti 25 stabala maslina u Baru i isto toliko u Ulcinju, a potvrđeno je da je Stara maslina u Mirovici najstarija.

- To je potvrđeno tako što je došla ekipa sa Šumarskog fakulteta sa Univerziteta u Istanbulu i uzeli su uzorke stabala i nakon mjesec dana smo dobili certifikat koji potvrđuje da je tada 2015. godine Stara maslina imala 2.240 godina, što znači da je danas stara 2.248 godina - pojasnio je Alković.

Promocija početka berbe masline u Baru održava se tradicionalno baš kod Stare masline, gdje svi zajedno, pažljivo i isključivo ručno beru njene plodove i proizvode prve količine ulja.

Desetak kilograma maslinovog ulja Stare masline se proizvodi odmah i pakuje u posebne boce, što je poseban i vrijedan suvenir i poklon karakterističan za Bar. Zanimljivo je da se maslinolvo ulje u Baru mjeri u kilogramima, a deset kilograma je ekvivalentno 11 litara ulja.

AA-20230621-31483010-31482989-STABLO_STARO_2248_GODINA_STARA_MASLINA_U_BARU_SVJEDOK_JE_VREMENA_I_SIMBOL_MIRA_I_DUGOVJECNOSTI.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.