open-navfaktor-logo
search
Objavio Politico
Šta će se dogoditi ako Rusi ubiju Zelenskog, procurio dio ukrajinskih planova
Kad su Volodimira Zelenskog upitali je li zabrinut zbog ruskih pokušaja da ga ubiju, odgovorio je da si to ne može priuštiti. 
01.08.2023. u 12:49
get url
text

- Kad bih stalno razmišljao o tome, samo bih se zatvorio, vrlo slično Putinu koji sada ne napušta svoj bunker - rekao je ukrajinski čelnik u intervjuu za CNN prošlog mjeseca.

- Naravno, moji tjelohranitelji trebaju razmišljati kako to spriječiti i to im je zadatak. Ne razmišljam o tome.

VEZANI TEKST - Zelenski: Ovo je možda posljednji put da me vidite živog

Iako je to pitanje o kojem Zelenski, razumljivo, ne želi razmišljati, to je također pitanje koje njegovi pristalice u zemlji i inostranstvu ne mogu ignorirati. Otkako je odbio ponudu za evakuaciju rekavši svojim potencijalnim američkim spasiocima "trebam municiju, a ne prijevoz", ukrajinski predsjednik igrao je ključnu ulogu u prikupljanju međunarodne podrške za borbu protiv Rusije.

Politico, piše da nije ni čudo što su ruski zakonodavci i ultranacionalistički vojni blogeri formirali hor tražeći da on bude meta. 

Status Zelenskog kao simbola onoga što Zapad vidi kao pravednu borbu, njegova sposobnost da preklinje i grdi svoje saveznike dok se ne snađe, njegova spremnost da drsko probije svoj put do fotografija na prvoj liniji i nastupa u parlamentu - sve to ga je "obojilo" kao metu. 

Nekoliko sedmica nakon potpune invazije Vladimira Putina u februaru 2022., glavni savjetnik Zelenskog, Mihail Podoljak, otkrio je da je bilo najmanje desetak ozbiljnih pokušaja atentata na njegovog šefa od strane ruskih sabotažnih i obavještajnih timova, uključujući Čečene i Wagnerove plaćenike koji su pokušavali provaliti strogo čuvani i nadgledani državni kvart Kijeva.

Sam Zelenski je navodno otvorio Zoom sastanak sa američkim senatorima ubrzo nakon invazije rekavši da bi to mogao biti posljednji put da će ga vidjeti živog.

(Foto: Facebook/Volodimir Zelenski)

Jasno je da su rizici sada manji nego što su bili u prvim haotičnim sedmicama rata kada su ruski tenkovi napadali ukrajinsku prijestolnicu i malo ko je mislio da će ukrajinska nacija preživjeti. Ali niko u ukrajinskoj vladi ili parlamentu ne sumnja da opasnost i dalje ostaje velika.

U martu su obnovljeni pozivi da se Zelenski ubije nakon što su ruski saboteri koji su podržavali Ukrajinu, antiputinovi, upali preko granice u dva ruska sela u Brjanskoj oblasti. Mihail Deljagin rekao je da je "jedini normalan odgovor" na incident "trenutna eliminacija Zelenskog".

Zbog opasnosti koja se nadvila nad njegovim životom, posjete Zelenskog inostranstvu planiraju se u najvećoj tajnosti.  Ukrajinski zvaničnici bili su ljuti prošlog februara kada je tri dana prije njegovog očekivanog dolaska procurila planirana posjeta Briselu, što je ugrozilo njegovo putovanje. Slično tome, bugarska vlada strahovala je da bi putovanje moglo biti otkazano prošlog mjeseca nakon što su se detalji pojavili u štampi.

I, naravno, Kremlj ima zastrašujuće iskustvo u operacijama atentata. Zamislite Aleksandra Litvinjenka, ruskog obavještajnog oficira koji je prebjegao u Ujedinjeno Kraljevstvo i otrovan 2006. godine, ili neuspjelog trovanja Sergeja Skripalja, britanskog dvostrukog agenta u Solsberiju u Engleskoj 2018. novichokom.

S obzirom na ulog i rizik, nije ni čudo što ukrajinski zvaničnici imaju tendenciju da odbiju zahtjeve da razgovaraju o tome šta bi se dogodilo da Rusija uspije ili odbijaju da daju u zapisnik, brinući se da se ta tema čini previše sablasnom.

Pa ipak, postoji plan, prema intervjuima sa ukrajinskim zvaničnicima i zakonodavcima, kao i analitičarima. Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je:

- Ukrajinci imaju planove o kojima neću govoriti niti ulaziti u bilo kakve detalje, da osiguraju da postoji ono što bismo nazvali kontinuitetom vlade na ovaj ili onaj način - rekao je prošle godine za CBS News.

VEZANI TEKST - Na meti Wagnera i Čečena: Zelenski izbjegao deset atentata

Formalno, prema Ustavu, linija je jasna. Kada predsjednik nije u mogućnosti da ispuni svoje dužnosti, predsjedavajući ukrajinskog parlamenta preuzima njegove odgovornosti.

Aktuelni predsjednik parlamenta, Ruslan Stefančuk, član stranke Sluga naroda - ne uživa posebno visoko povjerenje među građanima. 

- Ali mislim da to nije važno - rekao je Adrian Karatnicki, viši saradnik Euroazijskog centra Atlantskog vijeća.

- Postoji jak tim rukovodstva i mislim da bismo vidjeli kolektivnu vladu - dodao je.

Upravno vijeće bi najvjerovatnije činili Stefančuk kao figura, zajedno s Andrijem Jermakom, bivšim filmskim producentom i advokatom koji je šef ureda predsjednika, ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom i ministrom odbrane Oleksiijem Reznikovim. Valerij Zalužni ostat će vrhovni general u zemlji.

- Zemlja je dostigla tačku vrlo značajne solidarnosti i nacionalnog jedinstva, tako da ako se nešto strašno dogodi Zelenskom, to ne bi bilo tako odlučujuće kao što mislite - rekao je Karatnicki, autor knjige "Bojno polje Ukrajina: Od nezavisnosti do ruskog rata". 

Istakao je da je Ukrajina stvorila dobro uhodan administrativni, vojni i diplomatski stroj.

- Ne želim reći da je Zelenski gotovo irelevantan za ovo, ali mislim da je jedinstvo zemlje nezamjenjiva stvar - poručio je on. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.