open-navfaktor-logo
search
Obučavaju vojnike
Specijalci iz elitne britanske jedinice SAS stigli u Kijev
Elitne avio jedinice britanske vojske SAS nalaze se u Kijevu gdje obučavaju ukrajinske vojnike kako da koriste protivtenkovske projektile, piše Telegraph prenoseći Times.
16.04.2022. u 08:56
get url
text
Ukrajina, rat
Ukrajina, rat

Oficiri iz dva ukrajinska bataljona izjavili su da su ih britanski specijalci posjetili u posljednje dvije sedmice kako bi održali obuku rukovanja moćnim oružjem koje je Ukrajini isporučila Velika Britanija.

Prije toga vojnici su se koristili uputama na YouTubeu o korištenju raketnih bacača.

Britanci su prvi put poslali vojne instruktore u Ukrajini nakon ruske aneksije Krima 2014. godine, ali su u februaru, neposredno prije invazije, povukli svoje snage kako bi izbjegli mogućnost izravnog sukoba s Rusijom i uvlačenja NATO-a u sukob.

Kapetan Jurij Mironenko, čija je jedinica stacionirana u Obolonu u sjevernom predgrađu Kijeva, izjavio je pak za Times da je obuka nastavljena i neophodna za nove vojnike i veterane povratnike jer nisu ranije imali iskustva s protivenkovskim projektilima.

- Dobili smo ogromnu vojnu pomoć od Britanije, ali ljudi koji su znali koristiti sisteme NLAW bili su na drugim položajima, pa smo se morali snalaziti uz pomoć YouTubea. Može se naučiti za sedam minuta, pet do sedam minuta, rekao je.

- Nakon toga smo imali dobru obuku. Britanski oficiri bili su ovdje prije dvije sedmice u našoj jedinici i jako dobro su nas naučili. Budući da smo bili uspješni, sada imamo i samopouzdanje, rekao je.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.