open-navfaktor-logo
search
Ozloglašena oblast
Snimanje ovog filmskog spektakla bilo je kobno za filmsku ekipu, čak 92 osobe umrle od raka
Holivudski film Džingis Kan "Osvajač" ostat će upamćen kao jedan od najsmrtnonosnijih. Snimanje ovog historijskog filma počelo je davne 1954. godine.
04.10.2020. u 10:54
get url
text
Džingis Kan, film
Džingis Kan, film

Ulogu mongolskog poglavice tumačio je John Vein. Njegovu izabranicu, tatarsku princezu igrala je Susan Hayward. Projekat je bio izuzetno ambiciozan i prije svega skup, obećavao je pompu. Iza njega je stajao čuveni Howard Robard Hughes, pionir zrakoplovstva i bogati producent.

Snimanje su remetili veliki problemi sa vrućinom, nepristupačan teren. Tada je za kadrove izabrana lokacija u državi Juta u SAD. Odgovrala je scenama azijskih stepa u kojima je osvajao Genghis Khan. Ova odluka pokazala se kobnom po cjelokupnu filmsku ekipu. Bila je to oblast nedaleko od ozloglašene oblasti za nuklearna testitanja u Nevadi. Preko 100 nuklearnih testnih bombi stvaralo je radioativne oblake, visine nekoliko hiljada metara čije je smrtonosne čestice raznosio jak vjetar.

Lokacija na kojoj je snimamo bila je prekrivena smrtonosnom prašinom. Filmsku ekipu činilo je 220 ljudi, od njih čak 92 je umrlo od raka. John Vein umro je od raka pluća, dok je Susan Hayward oboljela od raka mozga.

Howard Robard Hughes se osjećao krivim za brojne smrti, budući da je on izabrao kobnu lokaciju. Kada je početko 1970-ih primijetio da filmska ekipa umire, platio je 12 miliona dolara da bi kupio sve postojeće primjerke filma. Nije želio da se film prikazuje. "Osvajač" je za Hughesova života bio pod ključem, a ponovo je emitovan tek nakon njegove smrti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.