open-navfaktor-logo
search
UIOBiH
Slijedi pojačana kontrola proizvođača peciva, kolača i keksa u BiH: Mnogi ne prikazuju stvarni promet
Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) od 18. februara će pojačati kontrole proizvođača hljeba, svježih peciva, kolača, keksa jer su ranijim kontrolama uočene nepravilnosti.
05.02.2020. u 07:36
get url
text
Pekarski proizvodi
Pekarski proizvodi

Ratko Kovačević, portparol UIOBiH, za Faktor pojašnjava da proizvođači u pekarskoj djelatnosti nisu prikazivali stvarni promet, nisu vodili potrebne evidencije. Govorio je i o rezultatima prošlogodišnje kontrole ugostiteljskih objekata širom naše zemlje kazavši da je došlo do rasta prikazanog prometa.

- Uprava za indirektno oporezivanje je zbog prethodno provedenih kontrola odlučila da poseban naglasak stavi upravo na kontrolu obveznika koji se bave prekarstvom u Bosni i Hercegovini. U ranijim kontrolama je uočeno da obveznici ne vode sve potrebne evidencije i ne prikazuju sav ostvaren promet, te na taj način izbjegavaju da plate sve obaveze po osnovu PDV-a. Isto tako smatramo da zbog neprijavljivanja kompletnog prometa određeni broj obveznika svjesno izbjegava prelazak praga oporezivog godišnjeg prometa u iznosu od 50.000 KM za ulazak u sistem PDV-a. Sve to je bio razlog da UIO donese odluku da krene u pojačane kontrole obveznika čija je djelatnost proizvodnju hljeba, svježih i trajnih peciva, slastičarskih proizvoda, keksa i ostalih pekarskih proizvoda - kazao nam je Kovačević.

Podsjećanja radi, Uprava za indirektno oporezivanje je prošle godine provela pojačanu kontrolu ugostiteljskih objekata, a prema riječima Kovačevića, rezultati nisu izostali. 

- Rezultati su bili takvi da je samo u mjesec u UIO pristiglo više izmijenjenih PDV prijava nego u toku cijele 2018. godine. Pored toga, u 2019. godini došlo je do rasta prikazanog prometa u apsolutnom iznosu od 95.496.670, odnosno cirka 21,9 posto u odnosu na prethodnu godinu. Također, tokom 2019. godine registrovano je dodatno 495 obveznika, koji se bave pružanjem ugostiteljskih usluga što je 95 posto više nego u 2018. godini - naveo nam je Kovačević i dodao:

- Vrlo je važno naglasti da obveznici neće biti kažnjavani kada sami uoče nepravilnost i istu isprave na način da dostave UIO izmjenjenu PDV prijavu sa dodatnom obavezom koju uplate prije dolaska poreznih inspektora. U slučaju da inspektori utvrde naknadnu obavezu po osnovu PDV-a u kontrolama, to podrazumijeva izdavanje prekršajnog naloga i kaznu za pravno lice u visini 50 posto naknadno utvrđene obaveze i za odgovorne osobe još 50 posto naknadno utvrđene obaveze. Naravno, UIO je u pismima koje poslala poreznim obveznicima ostavila i mogućnost da kontaktiraju UIO putem telefona ili maila ukoliko imaju bilo kakve nejasnoće oko primjene zakonskih i podzakonskih propisa o porezu na dodanu vrijednost - kaže Kovačević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.