open-navfaktor-logo
search
Akcija u Sarajevu
SIPA zbog otmice uhapsila četiri muškarca, jednog dovode u vezu i sa ubistvom
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine jučer na području Sarajeva pretresli stambeni objekat i uhapsili četiri državljanina Afganistana, a koji se sumnjiče za otmicu.  
18.01.2024. u 12:57
get url
text

Kako je saopćeno iz te policijske agencije, uhapšeni se sumnjiče da su od osobe koja ne boravi na teritoriji Bosne i Hercegovine tražili optkup za tri oteta državljanina Irana i Švicarske, u iznosu od 8.000 i 10.000 eura. Otkup je nakon toga i plaćen van Bosne i Hercegovine, a osobe puštene.

Ova organizovana grupa otmičara je mučila i fizički maltretirala otete osobe, kojom prilikom su im nanijeli tjelesne povrede, te je jedna od njih završila na bolničkom liječenju.

- Također, jedno od lica lišenih slobode dovodi se u vezu sa krivičnim djelom ubistvo koje je počinjeno nad jednim od migranata u Imigracionom centru Lipa u Bihaću, a koje se desilo 31.12.2023. godine. Lice je lišeno života tako što je izbodeno nožem - navode iz SIPA-e.

Dodaju da su ove aktivnosti provedene zbog postojanja osnova sumnje da je organizovana grupa sa područja Afganistana počinila krivična djela organizovani kriminal, organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata i krijumčarenje ljudi, propisana krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine i u vezi sa krivičnim djelom otmica iz Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, kao i druga teška krivična djela za koja se sumnja da su ih počinili uhapšeni.

- Lica lišena slobode su sprovedena u službene prostorije gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada. Tokom rada ostvarena je saradnja sa sa policijskim tijelima Republike Srbije i Švicarske kao i Europolom i Interpolom Bosne i Hercegovine - naveli su iz SIPA-e.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.