open-navfaktor-logo
search
Čeka se odluka Parlamenta FBiH
Sindikat BiH protiv prijedloga poslodavaca o povećanju plaće i zahtijevaju da minimalna bude hiljadu maraka
Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine apeluje na zastupnike Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH da podrže povećanje plaća u realnom sektoru do 400 maraka, a Savez samostalnih sindikata BiH je protiv prijedloga poslodavaca i traži da minimalna plaća bude hiljadu maraka. 
24.07.2023. u 15:21
get url
text

Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine i Savez samostalnih sindikata BiH apeluju na zastupnike Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH da na dnevni red sjednice koja će se održati 25. jula ove godine najprije uvrste, a zatim i usvoje izmjene i dopune Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH.

- Izmjenama i dopunama navedenih zakona omogućilo bi se brzo povećanje plaće do 400 maraka radnicima u realnom sektoru, a na ovo povećanje plaće ne bi se plaćali puni, nego značajno umanjeni doprinosi, dok bi obaveze na plaće zatečene u trenutku stupanja na snagu ovih izmjena i dopuna, ostale u punom iznosu kao i do sada – obrazlažu u saopćenju iz UPFBiH.

Naglašavaju da se radi o privremenom rješenju koje bi bilo na snazi ​​do usvajanja seta sistemskih zakona kojima bi se doprinosi na plaću smanjili sa postojećih 41,5 posto na manje od 30 posto, ali nemaju informaciju kada se planira priprema i puštanje u proceduru skupa sistemskih propisa kojima bi se uredila ova pitanja.

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) oglasio se danas saopćenjem za javnost u kojem navodi da Udruženje poslodavaca FBiH (UPFBiH) nema njegovu podršku za bilo kakva kratkoročna rješenja čija je namjera upitna.

- S obzirom na to da će se danas i sutra ime SSSBiH ponovo zloupotrebljavati od UPFBiH s ciljem dezavuisanja javnosti da imaju našu podršku za prijedlog o kratkoročnom "povećanju plaće" u iznosu od 400 maraka, obavještavamo javnost, a prije svega članove sindikata, sve radnici i radnice te zastupnike u Federalnom parlamentu da SSSBiH i dalje ostaje pri zahtjevu da Federalni parlament prije usvoji reformski set poreznih zakona u okviru kojeg će biti usvojen i zakon o minimalnoj plaći u iznosu od 1.000 maraka. Ne podržavamo bilo kakva kratkoročna rješenja čija je namjera upitna - navode iz Sindikata.

Istovremeno, napominju kako nikada neće pristati, niti dati podršku ispunjavanju želje "poslodavcima koji su do sada radnicima isplaćivali dio plaće u kovertama, varajući tako i državu i radnike, da taj iznos sada isplaćuju legalno uz smanjenu stopu doprinosa".

- Javno pitamo čelne ljude Udruženja poslodavaca FBiH koji se sada naprasno bore za ostanak kvalificiranih radnih snaga u BiH da li su svojim od početka pandemije do danas povećali plaću i osigurali im sigurna radna mjesta. Također ih pitamo zašto, ukoliko imaju iskrene namjere, ne traže da se svim radnicima povećaju plaću za 400 maraka i zašto u njihovom prijedlogu stoji da poslodavci mogu, a ne moraju povećati plaću - navodi se u saopćenju.

SSSBiH očekuje da će parlamentarci, kao i Vlada FBiH, pokazati svoju odgovornost i ispuniti obećanje o usvajanju zakona o minimalnoj plaći kojom će ona biti definirana u iznosu od 1.000 maraka, poslodavca koji se "brinu" za ekonomski položaj radnika da već sutra svojim zaposlenicima daju veće plaće i vrijeme s njima podijele, kako navode iz Sindikata, bar djelić bogatog kolača koji svojim radom osigurava upravo ti zaposlenici, navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.