open-navfaktor-logo
search
Više privedenih
Sin političara osumnjičen za ubistvo inspektora ranije osuđen zbog paljevina i bombaških napada po Brčkom
U Bijeljini je rano jutros uhapšeno više osoba nakon ubistva ubistva policijskog inspektora Nenada Markovića, a među njima je i Nikola Kokanović, sin Zorana Kokanovića, člana Socijalističke partije i zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a, potvrdili su izvori Nezavisnih.
02.10.2023. u 10:57
get url
text

VEZANI TEKST - Kokanoviću 26 mjeseci zatvora zbog poticanja na paljevine i bombaške napade u Brčkom

Kokanović je i odranije poznat policijskim organima, a pred Osnovnim sudom u Brčkom krajem prošle godine nepravomoćno je osuđen na dvije godine i dva mjeseca zatvora za poticanje drugih osoba na izazivanje opće opasnosti podmetanjem požara i eksplozije u tom gradu.

Kokanović je optužen i nepravomoćmno osuđen da je najprije poticao Nedeljka Trifkovića da, za novac, podmetne požar na automobilu zastupnika u Skupštini Distrikta Uroša Vojnovića.

On je, prema optužnici, Trifkovića odvezao do kuće oštećenog pokazavši mu vozilo koje će zapaliti. Trifković je zatim 29. maja oko 2 sata, posipanjem zapaljive tekućine i otvorenim plamenom izazvao požar koji je potpuno uništio Vojnovićev automobil.

Usto, Kokanović je optužen i za poticanje na izazivanje opće opasnosti izazivanjem požara na automobilu Milenka Perendije, koji je putem maloljetnog N. M. podmetnut 15. jula, ali i bacanjem eksplozivne naprave na ugostiteljski objekat "Dos Manos", u naselju Kolobara, 17. augusta 2021. godine.

Deset dana kasnije, Kokanović je uhapšen i pritvoren, a po okončanju proširene istrage, on je pred Osnovnim sudom optužen za izazivanje opće opasnosti, u poticanju. Njemu je istom optužnicom stavljeno na teret i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, jer je neovlašteno nabavio i držao ručnu bombu M 52, koju je N. M. po njegovim uputama aktivirao i bacio na "Dos Manos".

VEZANI TEKST - U Bijeljini ubijen policijski inspektor, četiri osobe uhapšene

Iz bijeljinske bolnice rečeno je da je policijski inspektor Nenad Marković u tu zdravstvenu ustanovu dovezen bez znakova života. Imao je dvije povrede, obje u predjelu grudnog koša, jednu prostrijelnu, a drugu ustrijelnu.

Iako su mediji prenijeli informaciju da je u pucnjavi povrijeđen i bivši krim-inspektor, a trenutni radnik osiguranja kluba ispred kojeg se pucnjava dogodila Dalibor Bošnjaković, iz policije nema informacija da je neko povrijeđen. 

Oni su jutros saopćili da im je u 23.57 sati prijavljeno da je u ulici Meše Selimovića u Bijeljini, pucano iz vatrenog oružja na policijskog službenika N. M. koji je tom prilikom od zadobijenih povreda smrtno stradao.

- Sve mjere i radnje u vezi sa ovim krivičnim djelom preduzimaju se pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, a u okviru dosadašnje istrage više lica je privedeno od policijskih službenika PU Bijeljina i Uprave kriminalističke policije MUP-a RS-a - navodi se u kratkom saopćenju PU Bijeljina.

Povodom ovog slučaja, za 11 sati najavljena je press konferencija direktora policije RS-a Siniše Kostreševića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.