open-navfaktor-logo
search
Neizostavan proizvod
Sezona sušenja paradajza na suncu u crveno obojila polja oko Izmira
Polja u Izmiru i drugim provincijama na zapadu Turske ovih dana su obojena u crveno, a riječ je o sezonskoj tradiciji sušenja paradajza na suncu, kojim Turska opskrbljuje tržišta širom svijeta.
17.07.2021. u 12:32
get url
text

Nakon berbe, vrijedni turski poljoprivrednici su stotine duluma polja prekrili paradajzom za sušenje.

Tako na snimcima polja u distriktu Torbali i drugim krajevima Izmira ovih dana preovladava crvena boja.

Paradajz, posut solju ili sulfitima, zavisno od zahtjeva kupaca, suši se sedmicu, a zatim pakuje u staklenke ili pakete.

{$galerijaFotografija}

Izmir je jedan od glavnih izvoznika sušenog paradajza u Turskoj i iz ovog grada izvozi se sušeni paradajz u više od 80 zemalja.

Tako paradajz kao sezonsko povrće, postaje namirnica dostupna na tržištu svih 12 mjeseci u godini.

Sušeni paradajz je neizostavni dio brojnih nacionalnih kuhinja. Najveći kupci tog proizvoda su SAD, Italija i Njemačka.

Turska je prošle godine ostvarila izvoz sušenog paradajza u vrijednosti od 83 miliona dolara, a ove godine se očekuje značajno povećanje tog izvoza.

20210717_2_49242582_67096390.jpg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.