open-navfaktor-logo
search
Zanemarila dijete
Šestogodišnji dječak u Americi upucao učiteljicu, majka osuđena na dvije godine zatvora
Majka šestogodišnjeg dječaka koji je upucao svoju učiteljicu u Virginiji u SAD-u osuđena je na dvije godine zatvora zbog kaznenog djela zanemarivanja djeteta.
16.12.2023. u 08:27
get url
text

Kazna koju je Deji Taylor izrekao sudac Okružnog suda Christopher Papile bila je puno stroža od maksimalne šestomjesečne kazne koju su tužitelji preporučili u sklopu nagodbe o priznanju krivice.

Dvadesetšestogodišnja Taylor priznala je krivicu po jednoj tački optužnice za zanemarivanje. Kao dio sporazuma o priznanju krivice, tužitelji su pristali odustati od optužbe za nesavjesno skladištenje vatrenog oružja. Međutim, sudija je kazao kako je potrebno uzeti u obzir psihološki i emocionalni učinak koji je pucnjava imala na učiteljicu Abigail Zwerner te druge učenike i osoblje osnovne škole Richneck u Newport Newsu.

Zwerner je bila kritično povrijeđena kada je dječak ispalio jedan hitac u nju, pogodivši joj ruku i prsa, slomivši kosti i probivši pluća. Provela je sedmice u bolnici, imala je pet operacija i ispričala je kako je toliko psihički stradala da se ne planira vratiti u školu, pišu američki mediji.

- Sretni smo što niko nije ubijen u osnovnoj školi Richneck - poručio je sudija Papile.

Inače, Taylor je u novembru osuđena na 21 mjesec saveznog zatvora zbog korištenja marihuane, piše NBC News, dok je posjedovala pištolj, što je protivzakonito prema američkom zakonu. 

Dvije kazne će se služiti jedna za drugom, što znači da će provesti gotovo četiri godine iza rešetaka. Njen sin je priznao kako je do majčinog pištolja u torbici na vrhu komode došao tako što se popeo na ladicu. Oružje je sakrio u ruksak, a potom ga prebacio u džep prije nego što je ustrijelio Zwerner.

Tužitelj Travis White tvrdi da je dječak, koji sada ima sedam godina, imao problema s "osnovnom socijalizacijom" te pati od posttraumatskog stresnog sindroma i nesanice.

- To je dubina zanemarivanja koju je Deja Taylor nanijela svom djetetu - objasnio je White.

Pucnjavu je nazvao "posljedicom i manifestacijom tog nemara". 

Nakon pucnjave dječak je proveo 227 dana na bolničkom liječenju, tokom kojeg ga je pratio tim ljekara i psihijatara.

Dječak sada živi sa svojim pradjedom Calvinom Taylorom, koji je novinarima poručio kako smatra da je kazna koju je izrekao Papile "pretjerana". 

Izjavio je kako je Deja pokušala osigurati pomoć svom sinu prije pucnjave, ali službe za zaštitu djece nisu ispunile njen zahtjev.

Deja nije govorila tokom današnjeg saslušanja. Njen advokat ju je branio tvrdeći da se borila s ovisnošću i porodičnim nasiljem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.