open-navfaktor-logo
search
Na rubu recesije
Šefica MMF-a očekuje niže kamatne stope od sredine godine
Međunarodni monetarni fond (MMF) sada je uvjeren da će svjetska ekonomija izbjeći recesiju, uprkos oštrom podizanju troškova zaduživanja, rekla je izvršna direktorica Kristalina Georgieva, dodajući da očekuje niže kamatne stope od sredine godine. 
13.02.2024. u 08:36
get url
text

- Uvjereni smo da svjetska ekonomija prolazi kroz fazu mekog prizemljenja, kao što smo i priželjkivali, nakon ciklusa snažnog podizanja kamatnih stopa, bez premca unatrag nekoliko decenija - rekla je Georgieva na Samitu svjetskih vlada u Dubaiju, prenosi Hina.

Centralne banke obično obuzdavanju inflaciju podizanjem kamatnih stopa, vodeći istodobno računa da zakočena potražnja ne gurne ekonomiju u recesiju, što se definira kao meko prizemljenje.

Evropska centralna banka podigla je kamatne stope za 4,5 postotnih bodova i ekonomija balansira na rubu recesije. Čelnica MMF-a očekuje da će od sredine godine kamatne stope u vodećim ekonomijama krenuti silaznom putanjom, prateći kretanje inflacije.

I američka centralna banka podigla je kamatne stope i ekonomija je u prvoj polovini 2022. godine kliznula u plitku recesiju, uz 0,1 postotni pad aktivnosti na tromjesečnom nivou.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.