open-navfaktor-logo
search
Govorili o stanju u državi
Schmidt i Helić na CNN-u upozorili na "događaje koje ne želimo vidjeti" u BiH
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt i baronesa Arminka Helić, članica britanskog Doma lordova, sinoć su na CNN-u govorili o stanju u Bosni i Hercegovini. 
11.11.2021. u 11:04
get url
text

Schmidt i Helić su tokom gostovanja kod poznatog TV lica Christiane Amanpour upozorili na "događaje koje ne želimo vidjeti", te da huškačku retoriku treba smanjiti. 

Odgovarajući na pitanje da li je Milorad Dodik ozbiljan, pritom misleći na secesiju RS-a i da li bi se to zaista moglo dogoditi ovog puta, Helić je kazala kako vjeruje da se to dešava već neko vrijeme.

- Ovo je neprekidni i koncentrisani napor da se podrije država Bosna i Hercegovina, da se prikaže kao zemlja koja ne može funkcionisati. To se ne dešava od jučer, već posljednjih 10 godina. Mislim da je ovo posljednji pritisak koji je ostavljen na stolu, secesija je, a posebno se ohrabruju jer, ovom prilikom, ne djeluju na svoju ruku. Imaju punu podršku Rusije, postoji koordiniran napor da se radi zajedno, a imaju i podršku susjedne Srbije. Ovo je trenutak. I čvrsto vjerujem da ako se ne suprostavimo ovome, da bismo mogli vidjeti povratak na neke događaje koje ne želimo vidjeti, i kojima smo svjedočili prije nekih 25 godina - kazala je Helić.

Prema riječima onih koji imaju mnogo bolje iskustvo sagledavanja decenija različitih sukoba u Evropi, dodala je, rat u BiH je bio najkrvaviji i najgori rat u Evropi koji je doživjela ili vidjela od Drugog svjetskog rata.

- I bilo je krvavo, bilo je nemilosrdno. Proizvelo je sve, najgoru vrstu ljudskog ponašanja u smislu etničkog čišćenja. Fraza je nastala iz tog sukoba. Genocid, koncentracioni logori, logori za silovanje, kako god to zvali... Sve je bilo tu. I jedini način, prema mom mišljenju, da se ovo zaustavi jest da se na terenu rasporedi sila odvraćanja koja može odbiti svaki avanturizam, bilo da se zove secesija, disolucija ili kako god to nazvali. Postoji samo jedan ishod koji može biti iz ove avanture, a to je još jedan konflikt. I svi bismo trebali raditi sve u svojoj moći zarad svakog građanina koji živi u BiH, nije bitno da li je Bošnjak, Hrvat ili Srbin. Svako od njih želi mir više nego što žele sukob. I to je dužnost političara u BiH i onih koji pokušavaju pomoći da očuvaju mir, da je vrate u kolosijek političkog dijaloga i da se raduju zadovoljavanju budućih generacija, a ne snova političara dinosaura - istakla je Helić.

Schmidt je kazao kako je svjestan izazova.

- Upravo dolazim sa sastanka sa generalom Platzerom, komandantom misije EUFOR-a, koji smo uspjeli uz puno rada provući kroz Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija. Znam situaciju kakva je bila '90-ih godina i kasnije. Ali tu je izazov da svi i odgovorni ljudi u BiH trebaju da shvate da ova zapaljiva Dodikova retorika, pošto se ona čuje i nije na nju odgovoreno, može u svakoj prilici rasplamsati razvoj događaja koji niko nema pod kontrolom.

Dodao je kako je to jadna Dodikova taktika.

- On to vjerovatno radi jer ima nekih najava da bi mogao imati neke veze sa slučajevima korupcije i da planira da tako dobije glasove na izborima sljedeće godine. Morat ćemo vrlo jasno da kažemo da to nije način i da smo mi tu i da radimo da to srušimo. Tako da sam ostavio svoje takozvane bonske ovlasti u fioci, ali znam kako da otvorim tu fioku. Mislim da je veoma važno da se međunarodna zajednica drži zajedno uključujući i Evropsku uniju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.