open-navfaktor-logo
search
Kontroverzna ministrica
Sanji Vlaisavljević dodijeljena policijska zaštita, nakon što je prijavila FUP-u da dobija prijetnje
Federalnoj ministrici kulture i sporta Sanji Vlaisavljević dodijeljena je privremena policijska zaštita, nakon što je Federalnoj upravi policije prijavila da dobija prijetnje.
02.08.2023. u 22:01
get url
text

Vlaisavljević je, naime, prijavila da joj je ugrožena sigurnost, a što je policija svakako dužna provjeriti.

Radi se o privremenoj zaštiti koja se pokreće u slučaju posebnih sigurnosnih okolnosti, a trajanje policijske zaštite je ograničeno na vrijeme koje je potrebno nadležnom odjelu FUP-a da utvrdi osnovanost prijave, odnosno (ne)postojanja sigurnosne prijetnje.

- Federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević posebno se osigurava po članu 9. Uredbe o određivanju ličnosti i objekata u Federaciji Bosne i Hercegovine koji se posebno osiguravaju i načinu njihovog osiguranja. Osiguranje se vrši na određeno vrijeme, odnosno dok to zahtjevaju sigurnosne okolnosti - kazao nam je šef Kabineta federalnog ministra unutrašnjih poslova Ervin Mušinović.

Ministri u Vladi Federacije, inače, nemaju pravo na stalnu policijsku zaštitu.

Pravo na stalnu zaštitu imaju premijer i dopremijeri, te ministar policije.

Ostali ministri, kao u slučaju Vlaisavljević, imaju pravo na zaštitu na određeno vrijeme u slučaju da prijave da im je ugrožena sigurnost.

Dakle, bilo koji ministar da je prijavio prijetnju, bila bi mu doodijeljena zaštita dok traju provjere osnovanosti prijave.

Pravo na stalnu pratnju policije imaju još i predsjednik i potpredsjednici FBiH, predsjedavajući oba doma Parlamenta FBiH te direktor FUP-a.

Kako saznajemo, i drugi ministri i zastupnici su imali određene prijetnje, ali dosad niko od njih nije tražio policijsku zaštitu.

Vlaisavljević je zatražila zaštitu nakon prijetnji i negativnih komentara na društvenim mrežama, a nakon niza njenih kontroverznih izjava.

Posljednja u nizu bila je ona o potrebi rehabilitacije ratnog zločinca Darija Kordića, a što je izazvalo žestoko negodovanje u široj javnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.