open-navfaktor-logo
search
Bivša ambasadorica SAD
Samantha Power reagirala na dodjelu nagrade Handkeu: Genocid u Srebrenici je nepobitna činjenica
Bivša američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Samantha Power oglasila se uoči sutrašnje dodjele Nobelove nagrade Peteru Handkeu
09.12.2019. u 22:14
get url
text

Bivša američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Samantha Power oglasila se uoči sutrašnje dodjele Nobelove nagrade Peteru Handkeu, poznatom po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

-14. jula 1995. sam poslala priču iz Sarajeva za Boston Globe o prvim izvještajima o masakru u Srebrenici. Netom poslije toga svijet će spoznati puni srazmjer genocida koji su počinili vojnici bosanskih Srba, koji su ubili 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka. Nepobitna činjenica- poručila je Power uz hashtagove #Handke #NobelPrize.

Nekadašnja ambasadorica SAD-a u Ujedinjenim nacijama Samantha Power je na poseban način vezana za Bosnu i Hercegovinu iz koje je izvještavala tokom rata.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.