open-navfaktor-logo
search
Blinken najavio
SAD razmatra mogućnost: Poljska će Ukrajini isporučiti borbene avione?
Sjedinjene Američke Države aktivno razmatraju opciju dogovora s Poljskom o isporuci borbenih aviona ruske proizvodnje, izjavio je američki državni sekretar Antony Blinken.
06.03.2022. u 21:18
get url
text

Ukrajinski piloti već znaju kako upravljati njima, a Blinken je rekao da bi SAD mogle pružiti zamjenske avione Poljskoj, objavio je BBC. 

- Sada aktivno razmatramo opciju oko aviona koje bi Poljska mogla isporučiti Ukrajini, i gledamo kako bismo mogli da izvršimo nadokadu Poljskoj ako ona odluči da isporuči te avione - rekao je Blinken, dodajući da ne može govoriti o datumu kada bi se to moglo dogoditi.

- Ali mogu vam samo reći da to vrlo, vrlo aktivno razmatramo trenutno - rekao je on. 

Ovo je ideja nakon molbe koju je uputio predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski da im se pomogne isporukom aviona. 

- Svaka zemlja koja odobri korištenje svojih aerodroma Ukrajini za napade na Rusiju mogla bi se smatrati zemljom koja je ušla u sukob - rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane optužujući Rumuniju da je dopustila takva slijetanja.

- Praktično cijelo zrakoplovstvo režima u Kijevu koje je sposobno za borbena djelovanja je uništeno. Ali znamo iz sigurnog izvora da su ukrajinski avioni poletjeli prema Rumunij i drugim susjednim zemljama - istakao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.